Verkkouutiset

Sitra: Suomi voi tarjota ilmastokokouksessa kokoaan suuremman panoksen

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran mukaan Suomella on tuotavanaan Pariisin ilmastokokouksen neuvottelupöytään konkreettisia ratkaisuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomi voi Sitran mukaan tarjota Pariisin ilmastoneuvotteluihin kokoaan suuremman panoksen, sillä Sitran kokoaman tutkimustiedon mukaan kyse on valtavasta markkinapotentiaalista.

Esimerkiksi suomalaiskaupunkien ja -yritysten yhteistyöllä voidaan kehittää fiksuja ja puhtaita ratkaisuja kaupungistuvan maailman kestävään tulevaisuuteen. Uusia innovaatioita tarvitaan esimerkiksi liikkumiseen, asumiseen ja rakentamiseen sekä vesi- ja jätehuoltoon liittyvissä ratkaisuissa.

Juuri näissä Suomella on Sitran mukaan jo maailmanluokan osaamista.

Sitran tuoreen markkina- ja megatrendiselvityksen mukaan pelkästään älykkäiden kaupunkien kehittyminen tarjoaa 1 500 miljardin euron markkinat jo vuonna 2020.

– Lisäksi Green to Scale -selvityksemme kertoo, että ilmastonmuutoksen hillitsemisen ratkaisut ovat jo olemassa. Maailma voisi vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi ja päästä lähelle kahden asteen uraa jo vuoteen 2030 mennessä monistamalla olemassa olevia, eri maissa hyväksi havaittujen ratkaisuja, kertoo Sitran johtaja Mari Pantsar rahaston tiedotteessa.

Sitran johtavan asiantuntijan Tiina Kähön mielestä Suomen pitäisi nyt kehittää vahvuuksiaan niillä sektoreilla, joiden markkinanäkymät vuonna 2050 ovat suurimmat, esimerkiksi liikkumisen ja energiajärjestelmien saralla.

– Nopeita läpimurtoja on odotettavissa mm. energian varastoinnissa, jossa uusien tuottaja-kuluttajille suunnattujen ratkaisujen vuosittaiset markkinat ovat tuolloin yli 110 miljardia euroa, Kähö kertoo.

Suurimmat markkinaodotukset kohdistuvat maailmanlaajuisesti liikkumiseen, energiaratkaisuihin sekä kestävään rakentamiseen. Tärkeä avain on Sitran mukaan digitaalisuuden yhdistäminen perinteisiin aloihin, sillä älykkäiden ratkaisujen tarjoamat uudet mahdollisuudet teollisten prosessien kehittämiselle tarjoavat kasvumahdollisuuksia suomalaisyrityksille.

Päästövähennyksiä jo hyväksi havaituilla keinoilla

Sitra on teettänyt yhdessä 11 johtavan kansainvälisen instituution kanssa selvityksen ilmastonmuutoksen ratkaisemisesta jo hyväksi havaituilla keinoilla. Green to Scale -selvitys kertoo, että monistamalla eri maiden parhaat 17 keinoa vastaavanlaisiin olosuhteisiin pystyttäisiin saamaan aikaan 12 gigatonnin päästövähennys, mikä on 25 prosenttia kaikista maailman päästöistä.

Vähennyksiä saataisiin käyttöön esimerkiksi ottamalla käyttöön Kiinan energiatehokkaampia ja puhtaampia keittoliesiä edistänyt ohjelma Etiopiassa, Suomen bioenergiaratkaisut Kanadassa tai Tanskan ruokahävikin minimointi Yhdysvalloissa.

Sitran mukaan 17 ratkaisun monistaminen muihin maihin maksaisi vuosittain enimmilläänkin vain 17 prosenttia siitä, kuinka paljon vuosittain fossiilisia polttoaineita tuetaan maailmassa.

Sitra esittelee konkreettisia ratkaisujaan sekä arviotaan ilmastonmuutoksen mahdollistamasta markkinapotentiaalista kahdessa tilaisuudessa Pariisin ilmastokokouksessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)