Verkkouutiset

Shanghain pörssissä romahdus -8,5 prosenttia

Shanghaissa osakekurssit ovat syöksyneet alaspäin toiseksi eniten pörssin historian aikana.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kiinan hallitus ei ole onnistunut tasapainottamaan Shanghain pörssiä. Shanghai Composite -indeksi putosi maanantaina 8,5 prosenttia, mikä on toiseksi eniten pörssin historian aikana. Viimeksi yhtä raju päivän pudotus on nähty helmikuussa 2007.

Shanghain pörssi ehti jo hieman toipua heinäkuun aikana kesäkuun lopun romahduksen jäljiltä. Heinäkuun alkuun mennessä Shanghai Composite -indeksi oli ehtinyt menettää arvostaan jopa yli 30 prosenttia. Heinäkuun alusta lähtien indeksi oli ehtinyt jo nousta 16 prosenttia. Nyt osakkeiden arvon sulaminen alkoi uudestaan.

Suurista yrityksistä Chine Life Insurancen, Bank of Communicationsin ja China Shenhua Energyn osakekurssit putosivat kaikki 10 prosenttia, mikä on maksimipudotus päivässä ennen kaupankäynnin lopettamista. Kiinan indeksipainolla mitattuna suurin yritys PetroChina putosi 9,6 prosenttia.

Kiinan hallitus on yrittänyt hillitä osakekurssien syöksyä kieltämällä lyhyeksimyynnin, estämällä suurimpien osakkeenomistajien myynnit, laajentamalla keskuspankkiluottoja pankkiiriliikkeille ja jäädyttämällä osakeannit. Valtion sijoitusrahastot ovat lisänneet huomattavasti osakeostoja.

Hongkongilaisen Value Partners -omaisuudenhoitoyhtiön johtaja Cheah Cheng Hye arvioi South China Morning Postille, että kyse on enemmän terveestä korjausliikkeestä kuin arvopaperimarkkinoiden romahduksesta.

VC Brokerage -pankkiiriliikkeen johtaja Louis Tse arvioi lehdelle, että sijoittajat kotiuttivat voittojaan, kun kursseissa oli ehtinyt tapahtua korjausliike.

– Sijoittajien ilmapiiri on aika huono. He myyvät osakkeita saadakseen rahansa takaisin, erityisesti blue chip -yhtiöitä (vähäriskiset isot yritykset) ja A-osakkeita (joita voivat ostaa lähinnä vain Kiinaan rekisteröidyt yhtiöt ja kansalaiset rajoitetusti), Tse sanoi South Chine Morning Postille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)