Verkkouutiset

Ex-meppi selittää: Tämän takia pankin miljardisakko nosti pörssikurssia

"Sakoilla sama vaikutus kuin irtisanomisilla", sanoo Esko Seppänen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Englantilainen Barclays-pankki määrättiin eilen maksamaan 2,4 miljardin dollarin sakot siitä, että se manipuloi dollarin ja euron valuuttakursseja yhdessä neljän muun pankin kanssa. Tästä huolimatta Barclaysin kurssi nousi eilen korkeimmalle tasolleen lähes puoleentoista vuoteen.

Syynä on se, että markkinoilla odotettiin isompia sakkoja, selittää entinen EU-parlamentaarikko Esko Seppänen (vas.).

– Kun Barclays, jolla on veronkiertoa varten brittiläisillä veroparatiisisaarilla 249 tytäryhtiötä, oli varautunut maksamaan sakkoja 3,2 miljardia, sen pörssikurssi nousi sakon seurauksena, hän kirjoittaa Facebookissa.

Seppänen vertaa kurssinousua irtisanomisiin.

– Sakon pienuus tuottaa niin ollen pörssikurssiin saman vaikutuksen kuin yritysten työntekijöiden laajat irtisanomiset.

Seppänen muistuttaa, että viime vuosilta löytyy useita tapauksia, joissa suurpankki on joutunut maksamaan sakkoja kurssien manipuloinnista. Eilen sakkoja saivat Royal Bank of Scotland, Citigroup, JP Morgan ja Bank of America. Maksamaan joutui myös UBS, jonka edelliset sakot ovat vuodelta 2012. Viime kuussa Deutsche Bank sai 2,5 miljardin dollarin sakot.

Seppäsen mukaan sakot ovat kasvaneet vuosien mittaan. Viisi vuotta sitten Goldman Sachs maksoi ”vain” 550 miljoonaa dollaria. Deutsche Bankin aiemmat sakot olivat 200 miljoonaa ja Citigropun 240 miljoonaa dollaria. HSBC sai sentään 1,9 miljardia dollaria sakkoja huumerahan pesemisestä, hän sanoo.

– Sakkojen maailmanennätys on yhdysvaltalaisella Bank of Americalla, joka sopi pankkivalvonnan kanssa 16,6 miljardin dollarin sakoista rangaistuksena siitä, että pankki oli myynyt sijoittajille kiinteistömarkkinoiden subprime-kriisin aikaan ”myrkyllisiä” pankkijätettä sisältäviä finanssituotteita, Seppänen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)