Verkkouutiset

Miten seksi ja väkivalta myyvät? Tutkimus päätyi yllätystulokseen

Seksiä sisältävät mainokset ja väkivaltaiset tv-ohjelmat herättävät kiinnostusta, mutta voivatkin olla haitaksi bisnekselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

The Conversation -julkaisu kertoo viestinnän ja psykologian professori Brad Bushmanin ja viestintätutkija Robert Lullin tekemästä 53 tutkimuksen analyysista. Siinä tarkasteltiin seksin ja väkivaltaisten ohjelmien herättämän kiinnostuksen laatua.

– Yleiset uskomukset ovat osin oikeita. Seksuaaliset mainokset herättävät huomiota. Väkivaltaiset ohjelmat vetävät puoleensa katsojia, professori Bushman toteaa.

Analyysissa haluttiin kuitenkin tietää, millä hinnalla tämä tapahtuu. Onko mahdollista, että seksi ja väkivalta keräävät huomion itseensä eivätkä tuotteeseen?

Hypoteesina oli, että seksiä ja väkivaltaa sisältävät mainokset vähentävätkin brandin muistamista, suhtautumista brandiin ja ostoaikeita, kun ihmiset näkevät vain seksin ja väkivallan.

– Loppujen lopuksi emme löytäneet lähes lainkaan todisteita, että väkivaltaiset ja seksuaaliset ohjelmat ja mainokset lisäisivät niiden tehoa.

Poikkeuksena olivat vain muutamat tapaukset, joissa mediasisältö ja mainoksen sisältö olivat yhtäaikaisia. Muulloin mainosten teho oli joko negatiivinen tai merkityksetön.

Mitä kovempaa mainoksen seksuaalisuus oli, sitä enemmän se vähensi muistamista, asennetta ja ostohalukkuutta tuotetta kohtaan.

Professori tarjoaa selitykseksi esimerkiksi evoluutioteoriaa, jonka mukaan ihminen on viritetty havaitsemaan väkivalta ja seksi selviytymisen ja lisääntymisen takia. Koska huomio on rajallinen voimavara, ne ovat pois muusta huomiosta.

– Joten mainosten kohdalla: vaikka huomio liittyy tiettyyn ruudun tai julisteen väkivaltaiseen tai seksuaaliseen sisältöön, brandi itse – sen nimi, sen logo – haihtuu ympäristöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)