"Verot alas heti Ruotsin päätöksen jälkeen"

Kimmo Sasi muistuttaa vaalien vaikuttavan veropolitiikan suuntaan Euroopassa.

  • LKS 20160215 // LKS 20151105 LKS 20150310 Kokoomuksen valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi esitteli Kokoomuksen eduskuntaryhmän rakennepakettia eduskunnassa 10. maaliskuuta 2015. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Kimmo Sasi.

    ()

Eduskunnan pitkäaikainen valtiovarainvaliokunnan verojaoston puheenjohtaja, ex-kansanedustaja Kimmo Sasi (kok.) arvioi, ettei Suomessa juuri tällä hetkellä ole tarvetta alentaa 20 prosentin yhteisöveron tasoa.

Hänen mukaansa Suomen yhteisövero on nyt kilpailukykyinen, mutta suunta on maailmalla alas:

– Britannia laskee ja kiinnostavaa on nähdä, miten käy Ruotsissa ja Saksassa. Vaaleilla on merkitystä, Sasi kommentoi Verkkouutisille.

Hänen mukaansa nykyisen hallituksen täytyy reagoida nopeasti, jos esimerkiksi Ruotsi päättää alentaa yhteisöveroaan.

– Suomen on saatava verot alas heti Ruotsin päätöksen jälkeen, Sasi linjaa.

Ruotsissa on parlamenttivaalit ensi vuonna. Vallasta kamppailevat SDP:n johtama punavihreä koalitio ja toisella puolella on kokoomuksen johtama porvariallianssi. Sasi uskoo, että porvariallianssi alentaisi valtaan päästyään yhteisöveroa.

Mikä on yhteisöveron taso Suomessa vuonna 2022?

– Uskoisin, että se on 18 prosenttia, Sasi vastaa.

Suomessa Jyrki Kataisen kuuden puolueen hallitus alensi yhteisöveroa 26 prosentista 20:een. Samalla sixpack-hallitus kiristi pääomaveroa.

Ruotsissa yhteisövero on tällä hetkellä 22 prosenttia, mutta todellinen veroaste, (efektiivinen) eli erilaisten vähennysten jälkeinen, on matalampi.

Suomessa nimellinen ja todellinen veroaste ovat lähempänä toisiaan kuin Ruotsissa. Tästä syystä Sasi pitäisi Suomen nimellisen verotason alempana kuin Ruotsissa. Samaa mieltä on SDP:n kansanedustaja Timo Harakka.

Elinkeinoelämän valtuuskunta, Eva, julkisti keskiviikkona selvityksen yhteisöverotuksesta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.