Verkkouutiset

Salasana unohtunut – Suomessa tärvätään työaikaa jatkuviin kirjautumisiin

Yli 80 prosenttia kyselyyn vastanneista työntekijöistä kirjautuu erilaisiin järjestelmiin useita kertoja päivässä. Seitsemän prosenttia vastaajista kirjautuu järjestelmiin jopa yli 20 kertaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tämä ilmenee suomalaisen tietoturvayhtiön Trusteqin kyselytutkimuksesta. Sen mukaan 44 prosentilla suomalaisista on liikaa salasanoja käytössään työpaikalla.

– Jos yrityksessä on 200 työntekijää, joista jokainen käyttää järjestelmiin kirjautumiseen 15 minuuttia työaikaa viikossa, se tarkoittaa yritystasolla yhteensä 50 tuntia viikossa. Tämä on reilusti enemmän kuin yhden henkilön viikkotyöaika, Trusteqin kehitysjohtaja Jukka Lauhia sanoo.

Hän ihmettelee, miten nykyisessä tiukassa taloustilanteessa yrityksillä on varaa haaskata rahaa ja ihmisten työaikaa näin yksinkertaisiin asioihin.

– Yhtenäistämällä kirjautumiskäytäntöjä työnteosta voitaisiin tehdä myös merkittävästi mielekkäämpää, Lauhia sanoo.

Lähes puolet vastaajista koki, että salasanoja on liikaa. Vastaajista yli 30 prosenttia arvioi, että pystyisi yhden salasanan avulla säästämään työaikaa 15-60 minuuttia viikossa.

Kun salasanoja on paljon, ne myös unohtuvat herkästi. Viisi prosenttia vastanneista myönsi unohtavansa salasanansa vähintään kerran viikossa, 13 prosenttia vähintään kerran kuukaudessa, 29 prosenttia muutaman kerran vuodessa ja 35 prosenttia vähintään kerran vuodessa.

Lähes 30 prosenttia vastaajista kertoi käyttävänsä työssään ns. kaksivaiheista tunnistusta, mikä lisää entisestään järjestelmien kirjautumiseen käytettävää työaikaa ja tunnuksien määrä. Yhtä vahva suojaus voitaisiin toteuttaa helposti yhden salasanan avulla pilvipalveluna.

Trusteq teetti kyselytutkimuksen keväällä työssäkäyvien suomalaisten salasanojen käytöstä. Kyselyyn vastasi 760 henkilöä, jotka käyttävät päivittäin työssään tietokonetta. Vastaajat edustivat laajasti eri toimialoja sosiaali- ja terveysalasta tietoliikenteeseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)