Verkkouutiset

Saksalainen ratkaisu kilpailukykyongelmiin: tehdas ilman työntekijöitä

Saksalaisissa suuryrityksissä pohditaan keinoja teollisuuden kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ambergissa sijatseva Siemensin tehdas edustaa nykytekniikalla saavutettavissa olevan automaation huippua, Marketwatch kertoo.

Tehtaassa valmistetaan automatisoituja laitteita suurien teollisuusyritysten kuten Daimlerin, BMW:n ja Bayerin tehtaille. Sen toimintoja on automatisoitu jo 25 vuotta.

Nykyisin tehdas toimii jo 75 prosenttisesti automaattiohjauksella. Sen 1 150 työntekijää istuvat pääasiassa näyttöpäätteiden ääressä ja valvovat tehtaan laitteiden toimintaa.

Marketwatchin mukaan Ambergin tehdas on varhaisen vaiheen esimerkki siitä, mihin jo pitkään käynnissä ollut Saksan hallituksen tukema Industrie 4.0-monialahanke voi johtaa.

Hankkeen tavoitteena on kehittää täysin automatisoituja tehtaita ja turvata näin Saksan talouden moottorina perinteisesti toimineiden suurien teollisuusyritysten kilpailukyky.

”Tällaiset tehtaat mahdollistaisivat (tilattujen) tuotteiden täydellisen muokkaamisen. Tuote, joka ei ole vielä valmis, voisi viestiä itse tehtaan laitteille, mitä se tarvitsee ja haluttu tuote valmistuisi heti”, yksi projektin puheenjohtajista Wolfgang Wahlster kuvailee.

Esimerkiksi maailman suurimman kemianteollisuuden yrityksen BASF:n kokeellisella ”älytehtaalla” on jo kokeiltu täysin automatisoitua shampoo- ja saippuatuotantoa.

Tehdas saa tilaukset Internetin välityksellä ja tyhjiin pakkauksiin kiinnittyvät tunnistetarrat kertovat automaattisesti tehtaan laitteille, millainen sisältö, korkki ja etiketti pulloihin tulee panna. Käytännössä tehdas voi tehdä vaivatta vaikka jokaisesta tuotantolinjan saippuapullosta täysin erilaisen.

Ihminen osallistuu BASF:n tehtaan prosessiin vain tekemällä tilauksen. Tehdas huolehtii itse lopusta tuotteiden ja tuotantolaitteiden välisellä langattomalla viestinnällä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)