Verkkouutiset

EKP:n velkakirjaostot joutuvat EU-tuomioistuimen tutkintaan

Saksan perustuslakituomioistuin on päättänyt tarkastaa Euroopan keskuspankin velkakirjaostojen laillisuuden.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Karlsruhessa toimiva Saksan perustuslakituomioistuin on saanut useita kanteluita Euroopan keskuspankin velkakirjaostojen perustuslainmukaisuudesta.

Tuomioistuimen mukaan on ”painavia syitä”, jotka puhuvat sen puolesta, että EKP:n velkakirjaohjelmaan liittyvät päätökset olisivat ristiriidassa keskuspankin valtiorahoituksen kiellon kanssa.

Nyt tuomioistuin aikoo pyytää Euroopan unionin tuomioistuimelta pikamenettelyssä päätöstä EKP:n velkakirjaostojen laillisuudesta EU:n lakien näkökulmasta. Perustuslakituomioistuin ilmoitti asiasta tiistaina.

Saksan perustuslaki kieltää keskuspankilta valtion rahoittamisen. Niin ikään Euroopan unionia koskeva Lissabonin sopimus kieltää EKP:lta jäsenmaiden rahoittamisen.

Perustuslakituomioistuimen tulkinnan mukaan EKP ylitti mandaattinsa ja toimi siten jäsenvaltioiden kompentensseja vastaan aloittaessaan velkakirjojen osto-ohjelman.

Saksan perustustuomioistuimelle ovat asiasta tehneet kantelun AfD-puolueen perustaja Bernd Lucke, entinen CSU:n varapuheenjohtaja Peter Gauweiler sekä professori Markus Kerber.

Kantelijoiden tavoitteena on, että Saksan perustuslakituomioistuin estäisi EKP:n velkakirjaohjelman jatkamisen.

Euroopan keskuspankki aloitti euroalueen jäsenmaiden velkakirjojen ostot maaliskuussa 2015 rahapoliittisen elvytyksen toimenpiteenä. Toistaiseksi EKP on ostanut velkakirjoja 60 miljardilla eurolla kuukausittain.

Jos Saksan perustuslakituomioistuin päättää lopulta, että EKP:n velkakirjaostot ovat perustuslain vastaisia, se voisi kieltää Saksan keskuspankkia osallistumasta velkakirjojen osto-ohjelmaan EKP:ssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)