MTK:n mukaan vesistöt ovat Suomessa pääsääntöisesti hyvässä kunnossa

Maailman metsien päivänä teemana ovat metsät ja vesi, kertoo Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry.

  • LKS 20111222 - Aurinko näyttäytyi vuoden pimeimpänä päivänä jäätyneen Vantaanjoen yllä Hyvinkäänkylän Pilliniemessä 22. joulukuuta 2012. LEHTIKUVA / PEKKA SAKKI

    Maanantaina vietetään maailman metsien päivää.

    ()

Maanantaina vietetään maailman metsien päivää. MTK muistuttaa, että metsät ovat tärkeitä veden kierrättäjiä ja suodattajia. Järjestön mukaan vesistöt ovat Suomessa pääsääntöisesti hyvässä tai erinomaisessa kunnossa.

MTK:n kenttäpäällikkö Hannu Ripatin mukaan metsistä kulkeutuu, etenkin eroosioherkiltä alueilta, valuma- ja kuivatusvesien mukana kiintoaines- ja ravinnekuormitusta vesistöihin. Sen seurauksena vesistöissä voi tapahtua haitallisia muutoksia.

– Kiintoaineksen kulkeutumista ja siten haitallisia vaikutuksia vesistöihin voidaan kuitenkin vähentää hallitsemalla valumavesiä. Siksi metsätaloudessa kiinnitetään entistä enemmän huomiota valumavesien hallintaan ja kiintoaineksen pysäyttämiseen jo ennen vesistöä, Ripatti toteaa MTK:n tiedotteessa

Vesienhoidon suunnittelun tavoitteena on, että pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Suomessa pohjaveden laatu on MTK:n mukaan useimmiten hyvä, ja se täyttää juoma- ja talousvedelle asetetut laatuvaatimukset.

– Metsätalouden vesiensuojelua on tehostettu ja menetelmiä kehitetty paljon viimeisen 20 vuoden aikana. Kehitys- ja tutkimustyö on jatkuvaa ja niiden tuloksena syntyneitä uusia menetelmiä otetaan metsätalouskäyttöön sitä mukaa, kun niiden teho testauksissa on saatu todennuttua. Toimijoille on kehitetty myös suunnitteluun uusia apuvälineitä, Ripatti kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.