KL: Asiantuntija varoittaa suomalaisia asuntovelallisia Ruotsin asuntokuplasta

Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen vaikuttaisi kaikkiin Pohjoismaihin. Ilmaa hinnoissa on arvioiden mukaan tällä hetkellä jopa kolmasosa.

  • LKS 20151110 Asunnonkatsoja tyhjässä asunnossa Helsingissä 2. kesäkuuta 2015. ... Prospective buyer visiting an apartment. LEHTIKUVA / JARMO STENMARK

    Ruotsia on varoiteltu asuntomarkkinoille muodostuvasta kuplasta.

    ()

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna varoittaa Kauppalehdessä Ruotsin asuntokuplan vaikutuksista. Ruotsin asuntomarkkinoilla hinnat ovat nousseet kiihtyvällä tahdilla, ja täksi vuodeksi hintojen ennustetaan edelleen nousevan. Ruotsalainen Boverket on arvioinut, että hinnoissa on ilmaa jopa 30 prosenttia. Sekä keskuspankki että Finanssivalvonta ovat varoittaneet hintakuplasta.

Paunan mukaan Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen vaikuttaa asunto- ja pankkimarkkinoihin kaikissa Pohjoismaissa, eikä Suomessakaan olla siltä turvassa. Tämä johtuu siitä, että niin sanottujen covered bond -sijoittajien usko pohjoismaiseen asumiseen horjuisi vakavasti.

Covered bondit ovat vakuudellisia joukkovelkakirjoja. Pohjoismaisilla kotitalouksien asuntoveloista noin 700 miljardia on Kauppalehden tietojen mukaan rahoitettu niillä.

Kuplan puhjetessa pohjoismaiset pankit joutuisivat Paunan mukaan merkittävien jälleenrahoitus- ja likviditeettihaasteiden eteen, samoin asuntovelalliset. Marginaalit nousisivat, eivätkä korkotuotot nousisi samassa tahdissa menojen kanssa.

– Jos Ruotsin asuntokupla puhkeaisi, se voisi vahvasti leimata kaikkia Pohjoismaita. Covered bond -sijoittajat laittaisivat hanat kiinni. Pankkien jälleenrahoitus vaikeutuisi, rahoituksen hinta nousisi ja korkokate heikkenisi, Pauna sanoo lehdessä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.