Verkkouutiset

KL: Asiantuntija varoittaa suomalaisia asuntovelallisia Ruotsin asuntokuplasta

Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen vaikuttaisi kaikkiin Pohjoismaihin. Ilmaa hinnoissa on arvioiden mukaan tällä hetkellä jopa kolmasosa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hypon toimitusjohtaja Ari Pauna varoittaa Kauppalehdessä Ruotsin asuntokuplan vaikutuksista. Ruotsin asuntomarkkinoilla hinnat ovat nousseet kiihtyvällä tahdilla, ja täksi vuodeksi hintojen ennustetaan edelleen nousevan. Ruotsalainen Boverket on arvioinut, että hinnoissa on ilmaa jopa 30 prosenttia. Sekä keskuspankki että Finanssivalvonta ovat varoittaneet hintakuplasta.

Paunan mukaan Ruotsin asuntokuplan puhkeaminen vaikuttaa asunto- ja pankkimarkkinoihin kaikissa Pohjoismaissa, eikä Suomessakaan olla siltä turvassa. Tämä johtuu siitä, että niin sanottujen covered bond -sijoittajien usko pohjoismaiseen asumiseen horjuisi vakavasti.

Covered bondit ovat vakuudellisia joukkovelkakirjoja. Pohjoismaisilla kotitalouksien asuntoveloista noin 700 miljardia on Kauppalehden tietojen mukaan rahoitettu niillä.

Kuplan puhjetessa pohjoismaiset pankit joutuisivat Paunan mukaan merkittävien jälleenrahoitus- ja likviditeettihaasteiden eteen, samoin asuntovelalliset. Marginaalit nousisivat, eivätkä korkotuotot nousisi samassa tahdissa menojen kanssa.

– Jos Ruotsin asuntokupla puhkeaisi, se voisi vahvasti leimata kaikkia Pohjoismaita. Covered bond -sijoittajat laittaisivat hanat kiinni. Pankkien jälleenrahoitus vaikeutuisi, rahoituksen hinta nousisi ja korkokate heikkenisi, Pauna sanoo lehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)