Verkkouutiset

Asiantuntija-arvio: ruoan verkkokauppa kasvaa

Poliittisten päätösten seuraukset huolettavat kauppaneuvos Matti Niemeä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaupan ala on kiistatta murroksessa: asiakkaiden kulutuskäyttäytyminen muuttuu, kauppakeskukset hiljenevät, kauppaketjuja harvennetaan. Keskeisimmin vanhoja toimintamalleja murtaa verkkokauppa, jonka muodoista ja seurauksista ei ole perillä vielä kukaan.

HOK-Elannon toimitusjohtaja, kauppaneuvos Matti Niemi uskoo, että lähivuosien aikana elintarvikkeiden myynti verkossa tulee kasvamaan. Niemeä haastatteli Helsingin Uutiset.

Niemi ennustaa, että seuraavan kymmenen vuoden kuluessa verkosta tulee merkittävä tekijä myös elintarvikekaupan osalta. Hän uskoo, että vuoden 2025 tienoilla verkon kautta myytävien elintarvikkeiden osuus on moninkertaistunut nykyisiin lukuihin verrattuna. Käyttötavarapuolella verkkomyynnin osuus on jo kiistatta vahva. Muutoksia tuo muassaan myös esimerkiksi se, että digitalisoitumisen kytkee suomalaisen kaupan osaksi kansainvälistä kilpailua.

– Tällä hetkellä esimerkiksi HOK-Elanto myy verkossa kaikista elintarvikkeistaan 0,6 prosenttia. Kymmenen vuoden kuluttua tuo osuus on viisi prosenttia, Niemi sanoo haastattelussa.

Niemen mukaan verkko on ennen kaikkea mahdollisuus kaupan alalle, ei uhka. Hän kiinnittäisi huomiota monikanavaiseen liiketoimintamalliin ja asiakaslähtöisyyteen, jolloin asiakas voi ottaa kauppaan yhteyttä esimerkiksi ajasta tai paikasta riippumatta. Asiakaslähtöisyyteen kuuluu myös verkkokaupan mallien kehittäminen: asiakas voi noutaa verkosta tilaamansa tuotteet joko itse tai ne voidaan tuoda hänelle.

Niemi mainitsee haastattelussa olevansa huolissaan poliittisista päätöksistä, joiden hän pelkää johtavan kotimarkkinoiden hiipumiseen.

– Ostovoiman ylläpito olisi tärkeää kotimaisen kaupan kannalta. Viimeaikaiset hallituksen päätökset eivät sitä ole valitettavasti tukeneet. Toivoisin että valtiovalta ymmärtäisi kotitalouksien merkityksen tärkeänä osana kansantaloutta, hän sanoo haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)