Verkkouutiset

Talsa: Suomen rikkain prosentti onkin luultua rikkaampi

Rikkaat ovat Euroopassa tiedettyä rikkaampia. Niin on Suomessakin, mutta paremman seurannan takia erot ovat vertailumaita pienempiä, kirjoittaa Taloussanomat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euroopan keskuspankin EKP:n vanhempi ekonomisti Philip Vermeulen on tehnyt selvityksen väestön rikkaimman prosentin varallisuudesta Itävallassa, Belgiassa, Suomessa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Hollannissa. Selvitykseen on syynsä, sillä kansalliset varallisuustutkimukset eivät anna rikkaiden varallisuudesta kovin totuudenmukaista kuvaa.

Rikkailla on nimittäin taipumus jättää vastaamatta tutkimuksiin tai ”unohtaa” mainita joitakin omaisuuseriä. Vermeulen itse ei aivan usko kyselyihin, vaan käyttää tutkimuksensa lähteinä myös EKP:n omaa varallisuustutkimusta ja talouslehti Forbesin listausta maailman rikkaimmista ihmisistä.

Vermeulenin tutkimus paljastaa, että rikkaiden nettovarallisuus on suurempi, kuin mitä yleisesti on tiedossa. Suurimmat erot ovat Itävallassa ja Belgiassa. Itävallan rikkain prosentti omistaa tutkimuksen mukaan 31–34 prosenttia maan kaikesta varallisuudesta. Kansallisten tutkimusten mukaan se omistaa vain 23 prosenttia.

Ranskassa, Suomessa ja Espanjassa Vermeulenin tutkimus ei paljon poikkea kansallisista tutkimuksista, sillä näissä maissa kansalliset tutkimukset ottavat paremmin huomioon rikkaiden varallisuuden. Rikkain prosentti omistaa Vermeulenin tutkimuksen mukaan Suomessa 15 prosenttia kaikesta varallisuudesta, kun se kansallisen tutkimuksen mukaan on 12 prosenttia. Rikkain prosentti on tutkijan mukaan siis Suomessakin ainakin vielä hieman luultua varakkaampi.

Rikkaiden omaisuutta on ”piilossa” erityisesti finanssivarallisuudessa, kuten sijoituksissa.

Suomessa rikkaiden todellinen finanssivarallisuus on 17–25 prosenttia, kun se kansallisen tutkimuksen mukaan on 19 prosenttia. Itävallassa sen sijaan rikkaiden tiedetty finanssivarallisuus on kuusi prosenttia kun Vermeulenin tutkimuksen mukaan se on todellisuudessa 23–26 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)