Verkkouutiset

Asenne ja oppisopimus auttaisivat nuoria töihin

Tutkimuksen mukaan parempi asenne sekä tiiviimpi yhteistyö yrityksien ja oppilaitosten välillä edistäisivät eniten nuorten työllistymistä. Myös oppisopimus nähdään yrityksen kannalta hyödyllisenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisyritysten henkilöstöpäättäjät kokevat, että suurimmat esteet heidän yrityksessään nuoren työllistymiselle ovat asenne (57 %), puutteet osaamisessa ja taidoissa (53 %) sekä liian vähäinen työkokemus (45 %).

Tiedot käyvät ilmi Raha-automaattiyhdistyksen teettämästä Työnantajakyselystä, jossa selvitettiin suomalaisyritysten näkemyksiä nuorten työllistymisen suurimmista esteistä ja mahdollisuuksista.

Asenne nousee kärkeen myös kysyttäessä, mitkä tekijät edistäisivät eniten nuorten työllistymistä. Jopa 94 prosenttia suomalaisyrityksistä pitää asennetta tärkeimpänä tekijänä.

Työnantajien mukaan seuraavaksi eniten töitä nuorille poikisi tiiviimpi yhteistyö yrityksien ja oppilaitosten välillä (86 %) sekä hakijoiden työtehtäviä vastaava koulutus (78 %).

Valtaosa suomalaisista yrityksistä kokee, että nuorten asenteissa työelämän näkökulmasta olisi parantamisen varaa. RAY:n Paikka auki -avustusohjelman Nuorten johtoryhmän vetäjä Jari-Pekka Hietsilta pitää asenteen korostumista osittain yllätyksenä.

– Siinä voi olla kyse ennakkoluuloista tai siitä, että työantaja on kohdannut näitä asenneongelmaisia, jotka leimaavat koko ikäryhmää. Toisaalta on tavallaan rohkaisevaa, jos ongelma on asenteessa, sillä sitä henkilön on nopeampi muuttaa kuin esimerkiksi koulutustaan, Hietsilta sanoo.

Yrityksillä on positiivisia kokemuksia oppisopimuskoulutuksesta. Neljä viidestä yrityksestä on hyödyntänyt tai aikoo hyödyntää oppisopimuskoulutusta nuoren palkkaamisessa. Sitä hyödyntäneistä työnantajista kolme neljästä kokee oppisopimuksen hyödylliseksi yrityksen kannalta.

– Tulos on erittäin kannustava. Oppisopimuskoulutus on erinomainen keino nuorelle hankkia tutkinnon rinnalla arvokasta työkokemusta sekä kasvattaa taitojaan. Kyse on juuri niistä asioista, joita työnantajat mainitsevat työllistymisen esteiksi nuorille, Hietsilta sanoo.

Työnantajakyselyn (N=300) on tehnyt TNS Gallup Oy Raha-automaattiyhdistyksen toimeksiannosta elokuussa 2015. Kysely on kohdistettu vähintään 50 henkilöä työllistäville yrityksille. Vastaajat ovat yrityksen henkilöstöjohtoon kuuluvia tai sen henkilöstöasioista päättäviä henkilöitä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)