Verkkouutiset

Ennuste: Elintarvikkeiden hinnat laskevat tänä ja ensi vuonna

Tänä vuonna alenevat eniten elintarvikkeiden ja kivihiilen hinnat, 11 ja 14 prosenttia. Ensi vuonna elintarvikkeiden hinnat laskevat vielä yhdeksän prosenttia, mutta kivihiilen hinta vakautuu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuodet 2012 ja 2014 kattavan Euroopan suhdannelaitosten liiton AIECE:n ennusteen mukaan raaka-aineiden kysyntä on kasvussa, mutta kasvu on hidasta.

Muiden kuin energiaraaka-aineiden hintojen ennustetaan laskevan tänä vuonna keskimäärin viisi prosenttia ja ensi vuonna kolme prosenttia, mutta kääntyvän nousuun ensi vuoden aikana.

Myös energiaraaka-aineiden hinnat alenevat hieman molempina vuosina, mutta vakautuvat ensi vuoden aikana.

Raportin mukaan rautamalmin ja -romun hintojen odotetaan alenevan ensi vuonna 11 prosenttia. Tänä vuonna ne nousivat hieman edellisvuodesta.

Rahoitusvaikeuksista kärsivän Talvivaaran tuottaman nikkelin maailmanmarkkinahinnan ennakoidaan vakautuvan tänä vuonna ja kääntyvän ensi vuonna nousuun.

Raaka-aineiden hintojen lasku johtuu pääasiassa heikosta kysynnästä, mutta joidenkin raaka-aineiden hintoihin vaikuttaa merkittävästi myös tarjonnan kehitys.

Raakaöljyn markkinoilla vallitsee periaatteessa liikatarjonta, mutta tuotantohäiriöt Syyriassa, Libyassa, Nigeriassa ja Irakissa ovat pitäneet öljyn hinnan korkeana. Hinnan nousupaineita on toisaalta vaimentanut tarjonnan lisääntyminen, kun liuskeöljyn tuotanto on kasvanut Yhdysvalloissa.

Maakaasun hinta on Euroopassa pysynyt korkealla tasolla, mutta Yhdysvalloissa se on laskenut voimakkaasti parin viime vuoden aikana kiitos liuske-energiabuumin.

Kiinan kehitys määrää hinnat

Raaka-aineiden hintanäkymät ovat tiiviisti sidoksissa Kiinan BKT:n kasvuun. Kiinan talouden koon ja kasvun raaka-aineintensiivisyyden vuoksi pienetkin muutokset maan kasvunäkymissä aiheuttavat usein suuria muutoksia raaka-aineiden hintoihin.

Kiinan uskotaan kykenevän siirtymään perinteisestä investointi- ja vientivetoisesta kasvumallistaan enemmän kulutusta painottavaan suuntaan, mutta siinä on kyse pitkän aikavälin kehityksestä.

Keskipitkällä aikavälillä Kiinan kasvu jää keskimäärin 7– 8 prosenttiin eli selvästi hitaammaksi kuin vuosien 1980 – 2012 keskimääräinen 9,9 prosenttia.

Ennakoitu raaka-aineiden hintojen lasku vuosina 2013 – 2014 alentaa teollisuusmaiden ennestäänkin vähäisiä inflaatiopaineita. Elintarvikkeiden hintojen suhteellisesti suuri lasku lisää toisaalta ostovoimaa Kiinassa, mikä helpottaa maan velkaongelmien ratkaisemista ja tukee kotimaisen kysynnän kasvua.

Suomesta AIECEN:n raportin tekoon on osallistunut Etla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)