Verkkouutiset

Kreikan uusi linja: Pysymme eurossa niin kauan kuin se on olemassa

Kreikan valtiovarainministeriön valtiosihteerin mukaan talouden toipumisessa keskeistä ovat velkahelpotukset.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Pysymme eurossa niin kauan kuin euro on olemassa, Kreikan valtiovarainministeriön valtiosihteeri Franciskos Koutentakis totesi esitellessään Kreikan talouden tilannetta Ateenassa perjantaina.

Koutentakisin mukaan Kreikan kolmas tukipaketti tuo mukanaan kaksi elementtiä, jotka ovat toipumisen kannalta ratkaisevia.

Ensinnäkin Kreikan rahoittajat rajoittivat kolmannen tukipaketin yhteydessä tuntuvasti Kreikalta vaadittavaa julkisen sektorin talouskuria aiempiin vaatimuksiin verrattuna.

Höllentyneet vaatimukset julkisen talouden primäärialijäämälle mahdollistavat hänen mukaansa talouden kääntymisen kasvuun.

Toiseksi investointien kannalta keskeistä ovat velkaleikkaukset.

– Uskon, että tämä tulee olemaan kaikista tärkein asia varmuuden ja vakauden luomiseksi Kreikan talouteen, Koutentakis sanoi.

Hän odottaa, että keskustelut velkahelpotuksista alkavat marraskuussa velkojien ensimmäisen lainaohjelman välitarkastuksen yhteydessä.

– On vain viikkojen kysymys löytää parhaiten sopivat menetelmät velkahelpotusten toteuttamiseksi, Koutentakis sanoi.

Hän kertoi, että Kreikan velkaohjelmaa hallinnoiva viranomainen on jo valmistellut esitettäviksi useita vaihtoehtoja velkahelpotusten toteuttamiseksi.

”Diplomaattisista syistä” niitä ei voi kutsua velkojen leikkauksiksi, vaikka velkojien, kuten Suomen, saatavia leikataan. Vaikka nimellisesti tuleva saatava velkasumma on sama kuin aiemmin, todelliset saatavat pienentyvät huomattavasti, kun korkotulot ainakin osittain poistetaan.

Euromaiden huippukokouksen päätöslauselmassa todettiin jo heinäkuussa, että euroryhmä on valmis harkitsemaan laina-aikojen pidennyksiä ja korkohelpotuksia, jos lainaehdot toteutuvat.

– Se rajoittaisi velan nykyarvoa ja helpottaisi velanhoidon kustannuksia, Koutentakis sanoi.

Vasemmistolaisen pääministerin Aleksis Tsiprasin uusi hallitus on tehnyt selväksi, että se aikoo toteuttaa kaikki vaaditut lainaohjelmien toimet aikataulussa.

Koutentakis sanoi, ettei voi ottaa kantaa siihen, kuinka pitkiksi laina-ajat aiotaan pidentää ”tarkoitti se sitten 20 tai 100 vuotta”.

Hän huomautti, että ilman velkahelpotuksia oltaisiin taas parin vuoden päästä taas samassa tilanteessa neuvottelemassa Kreikan velkaohjelmasta.

Koutentakis sanoi uskovansa, että Kreikka voi päästä takaisin velkakestävyyteen kolmannen lainaohjelman myötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)