Verkkouutiset

Suomen puutuotealaa kannustetaan Kiinan markkinoille

Professori Ying Gao Pekingin Metsäyliopistosta kannustaa suomalaisia puutuotealan yrityksiä Kiinan paikallisille puurakentamisen markkinoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Professori Ying Gao Pekingin Metsäyliopistosta kannustaa suomalaisia puutuotealan yrityksiä Kiinan paikallisille puurakentamisen markkinoille.

Professorin mukaan suomalaisilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet lisätä moninkertaiseksi Kiinaan tapahtuva sahatavaran ja valmiiden tuoteosien vienti.

– Suomalaisten tulee sijoittua Kiinaan näkyvästi ja etsiä kasvavia paikallisia markkinoita, joiden kanssa pääsee suoraan kauppaan ilman suurta byrokratiaa ja joiden tilausmäärät suomalaisyritykset pystyvät täyttämään, sanoo Puuinfon Puupäivässä puhunut Ying Gao.

Esimerkkinä onnistuneesta sijoittumisesta Kiinan markkinoille Ying Gao mainitsee Kanadan, joka on panostanut merkittävästi viennin edistämiseen perustamalla oman puutuotteiden viennin edustuston Kiinaan kymmenen vuotta sitten.

Vienti tapahtuu erityisesti Kanadan Brittiläisestä Kolumbiasta, missä metsätuholaisen aiheuttama laajamittainen metsien kuivuminen pakotti kehittämään puurakentamisen tuotteita sekä etsimään uusia markkinoita.

– Vaikka Kiinalla on jopa tuhatvuotinen perinne puurakentamisessa, kiinnostus moderniin puurakentamiseen ja sen teknologiaan alkoi vasta kanadalaisten markkinoille tulon toimesta, kertoo Ying Gao. Kanadalaiset loivat hyvät yhteydet hallitukseen ja paikallisiin viranomaisiin, joiden avulla markkinat avautuivat.

– Rohkaisen suomalaista teollisuutta toimimaan samalla tavalla aktiivisesti. Toivon myös, että löytäisimme yliopistojemme välillä puurakentamisen tutkimus-kehitysyhteistyötä, professori sanoi.

Tulevaisuudessa Kiinassa on tavoitteena tuottaa 36 miljoonaa asuntoa vuodessa, mikä merkitsee asuinpinta-alana 20 miljardin neliömetrin tuotantoa. Vaikka suhteellisesti puurakentamisen osuus Kiinassa on pieni, puun käytön määränä se on valtaisa ja kasvaa edelleen.

Kymmenien miljardien markkinat

Kiina on puutuotteiden, puulattioiden ja huonekalujen suurin tuottaja maailmassa. Rakentamisen tuotteiden tarve on vahvassa kasvussa. Puutuotteiden tarpeen arvioidaan olevan 500-600 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tästä määrästä puolet on tuontitavaraa.

Kiinassa tuotetaan vuosittain 223 miljoonaa kuutiometriä puutuotealan tuotteita, mikä on yli puolet eli 54 prosenttia maailman puutuotteiden volyymistä. Määrästä puolet on vaneria ja puolet erilaisia puupohjaisia levyjä.

Kiina tuottaa puutuotteita rakentamiseen 70 miljardin euron arvosta vuodessa. Kiina on maailman suurin markkina puutuotteiden käytössä, josta suurin käyttökohde on puulattioiden sekä huonekalujen valmistuksessa ja ovi- ja ikkunateollisuudessa.

Maahan tuodaan massiivisesti hyvälaatuista rakentamiseen tarkoitettua sahatavaraa, mutta myös valmiita jalostettuja rakentamisen tuoteosia. Viime vuonna maahan tuotiin sahatavaraa 34 miljardin arvosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)