Verkkouutiset

Puun energiakäyttö ennätystasolla viime vuonna

Lämpö- ja voimalaitoksissa käytettiin kiinteitä puupolttoaineita viime vuonna kaikkiaan 19,3 miljoonaa kiintokuutiometriä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Käyttö kasvoi edellisvuodesta kuusi prosenttia ja oli suurin tähän mennessä tilastoitu. Myös puupolttoaineiden kokonaiskulutus saavutti viime vuonna kaikkien aikojen ennätyksen, kertoo Luonnonvarakeskus.

Puupolttoaineet olivat vuonna 2016 Suomen tärkein energialähde kattaen energian kokonaiskulutuksesta 26 prosenttia.

Merkittävin lämpö- ja voimalaitosten käyttämä kiinteä puupolttoaine oli metsähake. Sen kulutus lisääntyi edellisvuodesta yhden prosentin päätyen 7,4 miljoonaan kuutiometriin.

Yliaktuaari Esa Ylitalo Luonnonvarakeskuksesta kertoo, että pelkässä lämmöntuotannossa metsähakkeen käyttö kasvoi 14 prosenttia saavuttaen 2,9 miljoonaa kuutiometriä. Yhdessä pientaloissa poltetun metsähakkeen kanssa kokonaiskäyttö ylsi 8,1 miljoonaan kuutiometriin.

Yli puolet eli 3,9 miljoonaa kuutiometriä laitosten kuluttamasta metsähakkeesta valmistettiin pienpuusta eli karsitusta ja karsimattomasta rangasta. Seuraavaksi eniten, 2,5 miljoonaa kuutiometriä, käytettiin hakkuutähteitä. Kantoja metsähakkeen raaka-aineena kului 0,8 ja metsäteollisuustuotteiden valmistukseen kelpaamatonta järeää runkopuuta 0,3 miljoonaa kuutiometriä.

Metsäteollisuuden sivutuotepuuta laitoksissa käytettiin kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, yhteensä 10,9 miljoonaa kuutiometriä. Eniten poltettiin kuorta, joka kattoi sivutuotepuusta lähes 70 prosenttia eli 7,3 miljoonaa kuutiometriä.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan puupolttoaineita kului viime vuonna energiantuotannossa ennätysmäärä, kaikkiaan 96 terawattituntia (TWh). Puupolttoaineet olivat merkittävin energialähde kattaen energian kokonaiskulutuksesta 26 prosenttia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)