Verkkouutiset

”Puutuoteteollisuuden yt-neuvottelut paikallisen sopimisen näytön paikka”

Puuliiton puheenjohtajan Jari Nilosaaren mukaan alan yrityksissä parhaillaan käynnissä olevat yt-neuvottelut ovat näytön paikka siitä, kuinka paikallisesti sopien voidaan saavuttaa työnantajien ja työntekijöiden kannalta hyödyllisiä ratkaisuja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuorein ilmoitus tuli keskiviikkona UPM Plywoodilta Jyväskylän, Joensuun ja Savonlinnan vaneritehtaista. Aikaisemmin yt-neuvotteluja on käynnistetty Stora Enson Varkauden, Kiteen, Uimaharjun ja Honkalahden sahoilla sekä Versowoodin kaikissa yksiköissä.

– UPM:n neuvotteluissa avainkysymys on, kuinka Jyväskylän tehtaan arvioitu 30 henkilön vähennystarve pystytään minimoimaan samalla, kun Savonlinnassa ja Joensuussa ilahduttavasti lisätään väkeä, Jari Nilosaari sanoo tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Jyväskylänkään tilanne ei näytä synkeältä.

– Ratkaisu voisi hyvin löytyä tuotannon tehostamisesta niin, että työntekijät otetaan ideoineen kehittämistyöhön mukaan. Irtisanomistarve voi sen myötä vähentyä olennaisestikin, Nilosaari arvelee.

Stora Enson Varkauden sahan yhteen vuoroon siirtymisen on ilmoitettu merkitsevän 25 työntekijän vähennystarvetta. Sahan viereen avataan kuitenkin ensi kesän korvalla uusia työntekijöitä tarvitseva rakennuselementtitehdas.

– Olisi suotavaa, että irtisanomisilta vältyttäisiin kokonaan ja työntekijöiden siirtyminen sahalta uudelle tehtaalle pystyttäisiin hoitamaan mahdollisimman lyhyin katkoksin ja vähäisin taloudellisin tappioin, Nilosaari toivoo.

Honkalahdessa, Uimaharjussa ja Kiteellä puhutaan maksimissaan 90 päivän lomautuksista ensi vuoden huhtikuun loppuun mennessä.

– Näissä neuvotteluissa on makua vanhasta riesasta eli lomautuksiin varautumisesta ilman tietoa niiden todellisesta tarpeesta. Kysymyksessä on epäreilu asetelma, jossa yritys siirtää riskiä työntekijöiden kannettavaksi ja samalla vaikeuttaa työntekijöiden tulevaisuuden suunnittelua. Lomautuksista pitäisi neuvotella vain todellisen tarpeen perusteella, Nilosaari kommentoi.

Versowoodin yt-neuvotteluissa lähtökohtana oli yhteen vuoroon siirtyminen kaikissa yksiköissä niin, että soveltaminen toteutetaan yksikkökohtaisesti. Irtisanomistarve ilmoitettiin 15 henkilöksi.

– Tässäkin asetelmassa irtisanomisilta on mahdollista välttyä, kunhan neuvottelut saadaan sujumaan paikallisesti rakentavassa hengessä, Nilosaari arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)