Verkkouutiset

”Hallitus saanut aikaan vain pieniä korjausliikkeitä julkisessa taloudessa”

Pellervon taloustutkimuksen mukaan Suomen talous supistuu tänä vuonna 0,2 prosenttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen talous supistuu tänä vuonna jo kolmatta vuotta peräkkäin. Talouskasvu näyttää vaisulta myös ensi vuonna, jolloin talous kasvaa Pellervon taloustutkimuksen (PTT) ennusteen mukaan 0,5 prosenttia.

– Suomen hallitus on saanut aikaan vain pieniä korjausliikkeitä julkisen talouden tervehdyttämisessä. Uudistusten puute johtaa veroasteen nousuun ja julkisten palvelujen kurjistumiseen, PTT katsoo.

PTT:n mukaan veroasteen nostaminen on tullut jo tiensä päähän, koska ensi vuonna veroaste uhkaa nousta jo 1990-luvun lopun huippulukemiin.

– Hallituksen olisi syytä tehdä tuntuvia rakenteellisia uudistuksia ja seisoa tekemiensä ratkaisujen takana, PTT toteaa.

Maailman kaupan kasvu on ollut erityisen heikkoa juuri Suomen vientimarkkinoilla. Tänä vuonna Suomen viennin kasvu on lähellä nollaa ja ensi vuonna vienti kasvaa kaksi prosenttia. Suomen taloudessa on myös rakenteellisia ongelmia. Talouskasvun vauhdittaminen uusien tuotteiden ja alojen nousun myötä on hidasta.

Kotimarkkinoita kurjistavat investointien vähäisyys ja heikko tulokehitys. Investoinnit ovat jo nyt matalla tasolla. Ensi vuonna ei tule enää lisää pudotusta investoinneissa, mutta kasvun merkkejä ei ole vielä näkyvissä. Kulutus ei kasva ennustevuosina.

Ukrainan kriisin vaikutukset heikentävät Suomen talouskasvua, mutta pakotteiden suorat vaikutukset ovat vähäiset. Suuremmat vaikutukset syntyvät välillisesti epävarmuuden lisääntyessä markkinoilla kriisin myötä. Epävarmuuden vaikutukset ovat myös pitkäikäisiä, eivätkä ne häviä vaikka pakotteista luovuttaisiin. Suomen talouskasvuun vaikuttaa jo ennen kriisiä alkanut Venäjän talouden heikkeneminen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)