Verkkouutiset

Suomalaisyritys kehitti huippusuojatun miehistönkuljetusajoneuvon

Suomalainen Protolab on kehittänyt huippusuojatun miehistönkuljetusajoneuvon puolustus- ja kriisinhallintakäyttöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Protolabin mukaan sen PMPV 6×6 -miehistönkuljetusajoneuvo on liikkuvuudeltaan ja kantavuudeltaan kilpailukykyinen, mutta samalla kustannuksiltaan edullinen monikäyttöajoneuvo, jonka vahva miina-, luoti- ja sirpalesuojaus täyttävät puolustus- ja viranomaiskäytön edellyttämät nykyaikaisen kriisinhallinnan vaatimukset.

– Vuonna 2009 alkanut projekti on edennyt nyt koeajovaiheeseen, jossa ensimmäisellä prototyypillä ajetaan maantie- ja maastotestejä kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Kemppainen.

Hänen mukaansa konsepti on sikäli ainutlaatuinen, että ajoneuvon suunnittelun lähtökohtana on ollut suojauksen integrointi ajoneuvorakenteisiin.

– Siihen yhdistettiin yksinkertainen, mutta toimintavarma ja helposti huollettava kuorma-autokomponentteihin perustuva ajoneuvotekniikka.

– Ajoneuvo soveltuu miehistönkuljetusajoneuvoksi, rauhanturvatehtäviin, viranomaiskäyttöön erilaisissa kriisitilanteissa, sairaskuljetuksiin ja raskaiden kuormien kuljetukseen. Se on uintikykyinen, rekisteröitävissä tieliikennekäyttöön ja ilmakuljetettavissa, Kemppainen kuvailee.

Tieliikenteeseen rekisteröitävissä olevan Protolab PMPV:n suurin kantavuus on kymmenen tonnia ja henkilökuljetuskapasiteetti 2+10. Autossa on 6,7 litran Cummins moottori, Sisu Axles akselit ja Katsa jakovaihteisto sekä 6-vaihteinen Allison automaattivaihteisto. Akseleista ensimmäinen ja viimeinen ovat ohjaavia. Rakenteellinen huippunopeus on 110 km/h.

Ajoneuvossa käytettävän miinasuojauksen on suunnitellut Protolab. Pohjaratkaisu perustuu tähän ajoneuvoon toteutettuun kennorakenteeseen, jonka Protolab on kehittänyt yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa. Ballistisessa suojauksessa hyödynnetään Suomessa kehitettyjä Exote -materiaaleja.

Ajoneuvon varustelussa on Kemppaisen mukaan käytetty alan viimeisintä teknologiaa.

– Esimerkiksi miehistötilan istuimissa on itse suunniteltu iskunvaimennus ja jousitusjärjestelmä, joka mahdollisissa miinaräjähdyksissä vaimentaa elimistöön kohdistuvia iskuja.

Ajoneuvo on suunniteltu maailmanmarkkinoille soveltuvaksi vientituotteeksi. Kemppaisen mukaan vastaavaa, valmistushinnaltaan yhtä edullista, mutta käyttöominaisuuksilta näin monipuolista ja tehokkaasti suojattua tuotetta ei ole tarjolla.

Protolab Oy on kotimainen suojattujen erikoisajoneuvojen suunnitteluun ja toteutukseen erikoistunut yritys. Yhtiön pääkonttori on Espoossa ja tuotantotilat Pohjassa Raaseporissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)