Verkkouutiset

Ammattiliitto: Digitalisaatio yllätti OP:n, työntekijät vaihtoon

Finanssiryhmä OP:n keskusyhteisökonsernin henkilöstön uudelleenorganisointia koskevat yt-neuvottelut ovat päättyneet. Enimmillään irtisanominen uhkaa 278 työntekijää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Työnantaja perustelee irtisanomisia sillä, että henkilöstöllä ei ole digitalisaatioon osaamista, mutta ei myöskään kouluta henkilöstöä tulevaisuutta varten, toteaa OP Osuuskunnan pääluottamusmies Arja Minkkinen.

– OP-Pohjola näyttää tulleen yllätetyksi digitalisaatiokehityksessä. Historiansa parasta tulosta tekevä yritys ei kanna vastuuta henkilöstönsä kouluttamisesta, vaan haluaa heidän tilalleen yhteiskunnan kouluttamat uudet työntekijät, sanoo Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen (sd.).

Yhtiö teki viime vuonna huipputuloksen. Viime vuoden tulos ennen veroja oli 915 miljoonaa euroa, kun se edellisvuonna oli 701 miljoonaa euroa.

Lopullinen irtisanottavien määrä selviää vasta huhtikuun lopussa.

– Tiedämme huhtikuussa, kuinka moni tarttuu yrityksen tarjoamaan tukipakettiin tai sijoittuu uusiin tehtäviin talon sisällä, kertoo OP-Pohjolan henkilöstöyhdistyksen puheenjohtaja Riitta Suonpää.

Pron Malisen mielestä OP-Pohjola menettelee törkeästi yt-neuvotteluiden yhteydessä.

– Yhtiössä halutaan unohtaa, että työnantajalla on tässä tilanteessa velvollisuus tarjota työtä, toteaa Malinen.

Hän muistuttaa, että keskuskonserni on elänyt muutoksessa vuodesta 2012, kun OP-Pohjolassa käynnistyi keskusyhteisökonsernin uudelleenjärjestelyohjelma. Yrityksestä on irtisanottu 700 henkilöä ja ulkoistettu 500.

– Jatkuva muutos ja massairtisanomiset syövät henkilöstön jaksamista. Välillä tuntuu, että muutosta tehdään vain muutoksen vuoksi – hallitseeko muutos meitä vai hallitsemmeko me muutosta, kysyy Suonpää.

Jorma Malisen mielestä OP-Pohjolan menettely tässä yt-prosessissa kertoo selkeän tarpeen yt-lain kehittämiseksi pelkästä irtisanomislaista todellista yhteistoimintaa kehittäväksi ja edellyttäväksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)