Verkkouutiset

Pk-yritysten henkilöstömäärä kääntymässä laskuun – syynä sivukulut

Tuoreen pk-yritysbarometrin valossa näyttää siltä, että henkilöstömäärä pk-yrityksissä ei enää kasvanut viime vuonna ja tänä vuonna se saattaa jopa kääntyä laskuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pk-sektorin osuus kaikkien yritysten henkilöstöstä on viime vuosina kasvanut. Tämä on johtunut toisaalta henkilöstövähennyksistä ison teollisuusalan yrityksissä ja toisaalta henkilöstömäärien kasvusta pienissä ja keskisuurissa palvelualojen yrityksissä.

Henkilöstömäärä pk-yrityksissä ei enää kasvanut viime vuonna ja tänä vuonna se saattaa jopa kääntyä laskuun, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön Yritysten henkilömäärien kehitysnäkymät pk-barometritietojen valossa –katsaus.

Tämä pessimistinen ennuste perustuu tietoon, että kuluvan vuoden alussa pk-yrityksistä noin 14 prosenttia arvioi henkilökuntansa määrän olevan nykyistä suurempi vuoden kuluttua, mutta saman verran kyselyyn vastaajista arvioi henkilöstönsä olevan nykyistä pienempi vuoden kuluttua. Henkilökunnan määrän muutosodotusten saldoluku on näin nolla. Saldoluku on ollut tätä heikompi vain vuoden 2009 kyselyissä.

Tilanne kuitenkin vaihtelee toimialoittain. Henkilöstömäärät näyttäisivät jatkavan kasvuaan erityisesti viestintä- ja tietotekniikkapalvelujen pk-yrityksissä ja palvelualoilla.

Heikoimmat henkilöstönäkymät ovat kaupan alalla, maa- ja metsätaloudessa sekä kuljetus-, majoitus- ja ravitsemispalveluissa.

Suurin työllistämisen este sivukulut

Yli 40 prosenttia barometrin vastaajista piti työllistämisen esteenä kysynnän riittämättömyyttä tai epävakaisuutta nyt ja lähitulevaisuudessa.

Suurimpana työllistämisen esteenä yrittäjien vastauksissa nousi kuitenkin esille työn sivukulut, joihin viittasi noin puolet vastaajista. Paljon mainintoja sai myös palkkaus ja muut työsuhteen ehdot.

Sivukulujen merkitys työllistämisen esteenä on barometrikyselyissä trendinomaisesti kasvanut. Korkeiden sivukulujen katsotaan hankaloittavat työllistämistä erityisesti maa- ja metsätaloudessa, kuljetus-, majoitus- ja ravitsemispalvelujen alalla, kaupan alalla ja rakentamisessa.

Kuluvan vuoden alussa noin 13 prosenttia pk-yrityksistä suunnitteli tekevänsä joitakin sopeutustoimia, kuten lomautuksia, irtisanomisia tai muiden työvoimakulujen karsimisia. Taantuman pitkittyessä toimintojen karsimiseen liittyvät sopeuttamistoimet on nostettu usein esille.

Suunnitellut sopeutustoimet olivat yleisimpiä maa- ja metsätaloudessa sekä kaupan ja rakennustyön alalla.

Työ- ja elinkeinoministeriön Yritysten henkilömäärien kehitysnäkymät pk-barometritietojen valossa -katsaus perustuu kevään 2015 pk-yritysbarometrin yhteydessä tehtyihin kysymyksiin. Tiedot kerättiin vuoden vaihteessa 4 400 yritykseltä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)