Verkkouutiset

Suomalaiset pk-yritykset kärkikastia älypuhelinten ja pilvipalvelujen käytössä

Eurooppalaisessa vertailussa suomalaisilla pk-yrityksillä on johtavat valmiudet liikkuvan työn tekemiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tuoreen selvityksen mukaan moderni tieto- ja viestintäteknologia on parantanut pienten ja keskisuurten yritysten sisäistä viestintää ja yhteistyötä, asiakaspalvelua sekä työn tekemisen joustavuutta.

Selvityksen mukaan suomalaiset pk-yritykset pitivät tulevaisuuden menestymisen kannalta tärkeimpänä parempaa yhteyttä asiakkaisiin (42 %).

Myös teknologian hyödyntäminen kasvun mahdollistajana (35 %) ja joustavampi työn tekeminen koettiin tärkeiksi menestystekijöiksi (25 %), kertoo Microsoftin tilaama, tutkimusyhtiö Ipsos MORIn toteuttama selvitys.

– Tulosten näkökulmasta meillä on Suomessa kaikki edellytykset luoda maailmanluokan pk-yrityksiä, joissa mobiili- ja pilviteknologian hyödyntäminen ruokkii kasvua ja tuottavuutta, sanoo johtaja Jukka Veräväinen Microsoftista.

Hänen mukaansa uusien palveluiden käyttöönotto on meillä jo hyvällä tasolla, mutta menestyksen edellytyksenä on organisaation aito sitoutuminen kulttuurin muutokseen ja uusien työtapojen tehokkaaseen omaksumiseen.

Mobiiliteknologia kunnossa

Selvityksen mukaan suomalaisissa pk-yrityksissä käytetään eniten älypuhelimia Euroopassa. Suomalaisista pk-yritysten työntekijöistä 59 prosenttia käyttää älypuhelinta työhönsä, kun Euroopan keskiarvo 44 prosenttia.

Vastaavasti Suomessa käytetään kiinteitä työasemia vähemmän kuin muualla Euroopassa. Kiinteä työasema on käytössä keskimäärin 74 prosentilla eurooppalaisista vastaajista, kun suomalaisista vastaajista enää 59 prosenttia ilmoitti käyttävänsä kiinteää työasemaa.

Kannettavia tietokoneita käytetään Suomessa jo pöytäkonetta enemmän (62 %).

Selvityksen perusteella työskentely pk-yrityksissä tapahtuu edelleen pääsääntöisesti työpaikalla. Eurooppalaisista vastaajista 61 prosenttia ja suomalaista vastaajista 57 prosenttia ilmoitti, että heidän täytyy tehdä työnsä työpaikalla.

Merkittävin syy työpaikalla työskentelyyn on, että itse työ edellyttää läsnäoloa työpaikalla. Suomalaisista vastaajista tätä mieltä oli 62 prosenttia, mikä on lähellä eurooppalaista keskiarvoa (59 %).

Mikäli etätyön tekeminen on mahdollista, jopa 47 prosenttia suomalaisista vastaajista hyödyntää sähköpostia tai tiedostonsiirtoa pilvessä. Tämä on eurooppalaista keskiarvoa (40 %) korkeampi määrä. Etäyhteyttä yritysverkkoon hyödynsi 34 prosenttia suomalaisista etätyön tekijöistä.

Tunnistetut hyödyt teknologiasta

Tieto- ja viestintäteknologian pääasialliseksi hyödyksi on pk-yrityksissä tunnistettu vahvistunut sisäinen viestintä, yhteistyö ja tiedon jakaminen (30 %).

Asiakaspalvelun (23 %) ja joustavan työn tekemisen tavan (23 %) arvioitiin parantuneen uuden teknologian käyttöönoton myötä.

Tulevaisuudessa merkittävimmäksi teknologiahyödyksi koettiin työtyytyväisyyden kohoaminen (33 %). Vastaajista 32 prosenttia uskoi myös edelleen asiakaspalvelun parantuvan tulevaisuudessa.

Työntekijöiden tuottavuuden kasvuun teknologian käytön myötä uskoi 23 prosenttia suomalaisista vastaajista. Vastaavia odotuksia oli myös muissa Euroopan maissa.

Tuottavuus rakentuu yhteistyölle

Selvityksessä kysyttiin perusteita tuottavalle työpäivälle. Suomalaisille kokemus tuottavuudesta syntyi ennen kaikkea mahdollisuudesta auttaa työkavereita (82 %), vaikuttamisen tunteesta (79 %) sekä oman tehtävälistan suorittamisesta (73 %).

Esimerkiksi uuden liiketoiminnan luominen (44 %) ja sähköpostilaatikon tyhjentäminen (31 %) nähtiin vähemmän tärkeiksi tuottavan työpäivän mittareiksi.

Suomalaisille myös vapaamuotoinen jutustelu ja tauot ovat tärkeitä tuottavuuden lähteitä päivittäisessä työssä.

Suurimpana tuottavuuden esteenä pk-yritysten työntekijät näkevät häiriötekijät (48 %). Suomalaiset vastaajat toivoivat myös selkeämpiä tavoitteita (32 %) sekä mahdollisuutta työskennellä paikasta riippumatta (31 %) – siis myös etätöissä.

Ipsos MORI:n selvitys tehtiin tammi-helmikuussa interaktiivisena verkkopaneelitutkimuksena. Suomessa siihen vastasi 304 henkilöä, joiden työnantajan palveluksessa oli enintään 250 henkilöä.

Vastaajat edustivat hallintoa, yleisjohtoa, myyntiä, projektitoimitusta, IT-järjestelmätukea, taloushallintoa, asiakaspalvelua, markkinointia ja muita tehtäviä.

Vastaava kartoitus on tehty Suomen lisäksi Espanjassa, Itävallassa, Kreikassa, Liettuassa, Portugalissa, Puolassa, Ranskassa, Romaniassa, Saksassa, Tšekissä, Unkarissa ja Ukrainassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)