Miia Järven mukaan matkailualan työtehtävät ovat liian usein määräaikaisia tai osa-aikaisia, ja niistä maksetaan vähemmän kuin muissa pohjoismaissa.
– Valitettavan usein tarjolla olevat työtehtävät ovat määrä- tai osa-aikaisia. Lisäksi varsin raskaasta ja vaativasta työstä käteen saatava palkka jää matalaksi. Suomalainen matkailu- ja ravintola-alan työntekijä tienaa selvästi pohjoismaista kollegaansa vähemmän, Järvi kertoo PAMin tiedotteessa.
Työntekijöiden pysyvyyttä alalla sekä hakeutumista avoimiin työtehtäviin voitaisiin Järven mukaan edistää tarjoamalla työntekijöille kilpailukykyinen palkka ja työehdot.
Keinoina voisivat olla esimerkiksi vastentahtoisen osa-aikatyön vähentäminen, euromääräiset palkankorotukset sekä matkailu- ja ravintola-alan palkkauksen kokonaisvaltainen kehittäminen siten, että ansiotaso nousisi nykyisestä.
– Avainasemassa on myös palveluiden ja tuotteiden aktiivinen kehittäminen, johon työntekijät kannattaa ottaa mukaan, Järvi lisää.