Verkkouutiset

Palveluiden myynnissä muhii mahtava potentiaali

Jos suomalaiset oppivat myymään tuotteittensa kyljessä myös palveluja, huominen näyttäisi valoisammalta. Palvelujen kauppa on kasvavin alue, ja Suomi on kirimässä takamatkalta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos Suomen vähittäiskauppaa olisi parin viime vuosikymmenen kuluessa säännelty Ruotsin tapaan nykyistä vähemmän, Suomen bruttokansantuote olisi saattanut kasvaa viitisen prosenttia nähtyä enemmän.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n apulaispääsihteerin Mari Kiviniemen mukaan järjestön politiikkasuositus Suomelle onkin yksiselitteinen: vähittäiskauppaan ja liikenteeseen lisää kilpailua. Samoin lisää tuottavuutta kuntiin. Parhaiten se onnistuu siten, että yksityissektori on mukana tuottamassa sosiaali- ja terveyspalveluja.

Keskustan entinen puheenjohtaja ja ex-pääministeri arvioi uudessa työssään OECD:ssä Suomea laajemmasta perspektiivistä kuin aikaisemmin. Kiviniemen mukaan Suomen potentiaalisen kasvun käyrä huolestuttaa. Näkymät ovat synkempiä kuin 1990-luvun lamassa. Kiviniemi kehottaa katsomaan mikä on Suomen viennin osuus suhteessa vientimarkkinoiden kasvuun.

– Tulokset ovat heikkoja, vientimarkkinaosuuksia on menetetty, hän sanoi EK:n ja ulkoministeriön järjestämässä seminaarissa, jossa pohdittiin palvelujen kasvavaa merkitystä Suomen taloudelle.

Palveluilla on yhä suurempi osuus Suomen viennistä. Viennin arvonlisästä palveluiden osuus on yli 50 prosenttia. Suomella on kuitenkin vielä matkaa naapureihin. Ruotsi on pystynyt korvaamaan palveluilla teollisia työpaikkoja, koska naapurissa on osattu erikoistua tuottoisimpiin osiin palveluketjuissa.

Suomen palvelukauppa on vielä rajoitettua. Suomi vie palveluja 75 maahan, kun esimerkiksi Tanska, Alankomaat ja Britannia veivät kukin yli 200 maahan.

Sääntelyä purettava

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka (kok.) linjasi, että seuraavassa hallituksessa palvelumarkkinoiden avoimuutta on lisättävä ja sääntelybyrokratiaa purettava edelleen. Toivakan mukaan on arvioitava, ovatko kaikki rajoitukset yhä nykyaikaa ja miksi tyytyisimme tilanteeseen, jossa kansantalous joutuu naapurimaita enemmän maksumieheksi tiukemman sääntelyn takia.

Toivakalle OECD:n terveiset olivat tuttuja. Hän korosti, että julkisten ja yksityisten palvelutuottajien olisi päästävä samalle viivalle.

Vuonna 2013 palvelujen osuus oli vajaa kolmannes kaikista vientituotteista. Toivakka ennakoi, että palvelualalta putkahtaa Suomelle vielä aikamoinen potentiaali, kunhan osana tuotteiden myyntiä osataan myydä myös palveluja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)