Verkkouutiset

OP ennustaa jo 2,3 prosentin talouskasvua, mutta sitä ei kestä pitkään

Pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan kahden prosentin talouskasvun varaan ei kannata tuudittautua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

OP:n ekonomistit ovat korjanneet ennustettaan alkuvuoden talouskasvusta tuntuvasti ylöspäin. He arvioivat BKT:n kasvavan 2,3 prosenttia tänä vuonna, mikä on 0,5 prosenttiyksikköä vuoden alun arviota enemmän.

OP:n ekonomistit ennustavat talouskasvun jatkuvan kahden prosentin tahtia myös vuonna 2018, jolloin BKT:n volyymin taso on jo kymmenen vuoden takaisen huipun tuntumassa.

Aiempaa myönteisemmät näkymät perustuvat ennen kaikkea viennin vedolle, vaikka myös investoinnit kasvavat ekonomistien mukaan aiempaa arviota vahvemmin.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan BKT kasvoi kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,8 prosenttia vuoden takaisesta. Suhdannekyselyt puoltavat vauhdin jatkuvan reippaana myös lähitulevaisuudessa.

Talouskasvu ei helpota talouspolitiikan haasteita

Julkisen talouden vaje pienenee hieman tänä vuonna, kun talouskasvu lisää verotuloja. Ensi vuonna vaje laskee 1,5 prosenttiin suhteessa BKT:een. Velka-aste nousee edelleen hieman.

Suurimmat riskit talouskehitykselle seuraavien kahdentoista kuukauden aikana liittyvät vientimarkkinoiden kehitykseen ja kotimaassa työmarkkinapolitiikkaan.

– Aiempia odotuksia parempi talouskasvu ei juuri helpota talouspolitiikan haasteita. Suomi pääsi myöhään mukaan nousukauteen, ja muutaman vuoden kuluttua näkymien riskit lisääntyvät. Parin prosentin talouskasvua ei ole näkyvissä niin pitkään, että sen varaan voisi tuudittautua, pääekonomisti Reijo Heiskanen huomauttaa.

Vienti finanssikriisiä edeltäneen huipun alapuolella vielä 2019

Suomen tavaraviennin volyymi lisääntyi runsaat kymmenen prosenttia tammi-maaliskuussa. OP:n ekonomistit ennustavat viennin kasvavan hyvää viiden prosentin tahtia niin tänä kuin ensi vuonnakin.

Reippaasta elpymisestä huolimatta viennin volyymi on vielä vuonna 2019 finanssikriisiä edeltäneen huipun alapuolella, ja vienti on vain 38,5 prosenttia kansantuotteesta.

– Kaikki osatekijät ovat liikkuneet viennin osalta parempaan suuntaan. Maailmankauppa on elpynyt, hintakilpailukyky kohenee ja kapasiteettia on tullut lisää. Vientisektori tarvitsee silti paria vuotta pidempää nousukautta, jotta heikkojen vuosien jälkeen päästään hyvälle tasolle, Heiskanen toteaa.

Ennusteen mukaan rakentaminen jatkaa vahvassa kasvussa vielä tänäkin vuonna. Myös yritysten laiteinvestoinnit kasvavat. Investointiaste nousee niin tänä kuin ensi vuonnakin.

OP:n ekonomistien arvion mukaan kotimaisen kysynnän kehitystä tukee myös EKP:n kevyenä jatkuva rahapolitiikka.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)