"Kun ostovoima otetaan huomioon, suomalaisen palkansaajan asema laskee"

OP:n kuluttajaekonomisti Maarit Lindström arvioi OP-ryhmän Taloudessa-sivustolla, että suomalaisilla on kansainvälisesti vertaillen varsin hyvä tai korkea palkkataso.

  • LKS 20140122 // 20131103 Pyhäinmiestenpäivän jälkeinen sunnuntai houkutteli kuluttajia ostoksille sunnuntaina 3. marraskuuta 2013, kuvassa sunnuntaikauppaa Helsingin Kannelmäessä sijaitsevassa Kauppakeskus Kaaressa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Ostovoiman huomioiva vertailu laskee Suomen asemaa lähemmäs EU:n keskitasoa

    ()

– Yleisesti ottaen voi sanoa, että suomalaisilla on kansainvälisesti vertaillen varsin hyvä tai korkea palkkataso. Paljon riippuu kuitenkin siitä, mistä ammatista, työtehtävästä tai koulutustasosta puhutaan vai puhutaanko palkkatasosta keskimäärin, OP:n ekonomisti Maarit Lindström toteaa OP-ryhmän Taloudessa-sivustolla.

Suomalaisen palkansaajan asema johonkin toiseen Euroopan maahan verrattuna riippuu hänen mukaansa myös siitä, vertaillaanko pelkästään nimellistä palkkaa vai huomioidaanko myös palkan ostovoima.

– Kun ostovoima otetaan huomioon, on totta, että suomalaisen palkansaajan asema laskee siitä, mikä se on kuin jos verrataan vain pelkkiä nimellisiä palkkoja. Ostovoiman huomioiva vertailu ei toki romahduta Suomen asemaa kansainvälisessä vertailussa, mutta laskee sitä lähemmäs EU:n keskitasoa, Lindström kertoo.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.