Verkkouutiset

Bensiinin kulutus väheni viime vuonna mutta dieselöljyn kasvoi

Öljytuotteita myytiin viime vuonna kotimaahan saman verran kuin edellisenä vuonna, yhteensä noin 7,7 miljoonaa tonnia, kertoo Öljy- ja biopolttoaineala ry.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Öljytuotteita myytiin viime vuonna kotimaahan saman verran kuin edellisenä vuonna, yhteensä noin 7,7 miljoonaa tonnia. Luku sisältää polttonesteiden lisäksi bitumit ja voiteluaineet sekä petrokemianteollisuuden raaka-aineet.

Bensiinin kulutus väheni edelleen, kun taas dieselöljyn kulutus kasvoi. Lisäksi Suomessa kaikissa liikennepolttonesteissä on kasvava osuus biosisältöä, joka osaltaan vähentää fossiilisen öljyn kulutusta. Yhdistys viittaa myös Energiaviraston lehteen, jonka mukaan biopolttoaineiden osuus oli Suomen tieliikenteessä toissa vuonna yli 24 prosenttia.

– Suomessa liikennepolttonesteiden jakelijoilla on vuoteen 2020 ulottuva, vaiheittain 20 prosenttiin kasvava biopolttoaineiden jakeluvelvoite. Jokaiseen polttoainelitraan on sekoitettu vaihteleva määrä bioa, joten meillä jokainen autoaan tankkaava tankkaa aina myös biopolttoaineita, kertoo Öljy- ja biopolttoaineala ry:n toimitusjohtaja Helena Vänskä yhdistyksen tiedotteessa.

Moottoribensiiniä myytiin viime vuonna vajaa kaksi miljardia litraa, mikä oli runsaan prosentin vähemmän kuin vuotta aiemmin. Bensiinin kulutus on Öljy- ja biopolttoaineala ry:n mukaan jo pidemmän aikaa ollut laskusuunnassa autojen polttoaineenkulutuksen vähentyessä. Autoverotus ohjaa hankkimaan yhä energiatehokkaampia autoja.

Dieselöljyn myynti kasvoi viime vuonna 3,5 prosenttia, ja dieselin kulutus ylitti ensimmäisen kerran kolmen miljardin litran rajan. Dieselin merkittävin käyttökohde on elinkeinoelämän kuljetukset. Dieselkäyttöisiä henkilöautoja ensirekisteröitiin viime vuonna Trafin tilaston mukaan kaksi prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kevyttä polttoöljyä myytiin lähes 1,9 miljardia litraa, mikä oli runsaat viisi prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kaksi kolmasosaa kevyestä polttoöljystä käytetään maa- ja metsätalouden koneissa ja laitteissa, rakennustoiminnassa ja teollisuudessa.

Vain noin kolmasosa kevyestä polttoöljystä käytetään rakennusten lämmityksessä. Öljylämmityksessä öljyn kulutus jatkaa yhdistyksen mukaan pienentymistä järjestelmien energiatehokkuuden parantuessa vuosi vuodelta. Samalla öljylämmityksen rinnalla käytetään yhä enemmän uusiutuvaa energiaa.

Pääosin teollisuudessa käytettävää raskasta polttoöljyä myytiin viime vuonna noin 440 000 tonnia, mikä on vajaa yhdeksän prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)