Verkkouutiset

Oppia Tähtien sodasta ja Keynesiltä – Anders Borg opastaa rakenteellisten uudistusten saloihin

Ruotsin entinen valtiovarainministeri kehottaa ottamaan oppia Obi-Wan Kenobilta Maailman talousfoorumin kirjoituksessaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Obi-Wan Kenobi ja Keynes: rakenteellisten uudistusten mestarit” -otsikoidussa kirjoituksessaan Anders Borg käy läpi muun muassa kaudellaan harjoitettua politiikkaa Ruotsissa.

Obi-Wan Kenobi on fiktiivinen hahmo Tähtien sota -elokuvasarjassa. Jediritari opastaa elokuvasarjan aikana sankaria Luke Skywalkeria ”voiman” käytössä hyvään tarkoitukseen. Borg rinnastaa Tähtien sodan ”voiman” yrittäjyyden voimaan, jota hän pitää yhteiskunnan vahvimpana uudistavana voimana. Borgin mielestä onnistuneiden rakenteellisten uudistusten pitää tähdätä tämän voiman vapauttamiseen ja yhteiskunnan rakentamiseen.

Borg kiteyttää kirjoituksessaan neuvot onnistuneisiin rakenteellisiin uudistuksiin viiteen osaan, joista yksi on yrittäjyyden voima. Muut rakennuspalikat ovat päätösten etupainotteisuus, päätösten yksinkertaisuus, Keynesin muistaminen ja päätösten oikeudenmukaisuus.

Esimerkkinä etupainotteisuudesta Borg käyttää sosiaalidemokraattisen liittokanslerin Gerhard Schröderin liikkeelle panemia uudistuksia 2000-luvun alussa. Hallitus leikkasi veroja, kiristi työttömyysturvaa, otti käyttöön poikkeuksia palkkaneuvottelujärjestelmään, lisäsi painetta osallistua työvoiman aktivointitoimiin ja loi ”minityöpaikat”. Työttömyys putosi toimien seurauksena 12 prosentista 5 prosenttiin, mutta Schröder ei tullut uudelleenvalituksi. Borg väittää, että jos Schröder olisi tehnyt päätökset etupainotteisesti, uudelleenvalinta olisi voinut olla mahdollinen.

Borg neuvoo, että rakenteellisten uudistusten pitää olla yksinkertaisia, jotta niillä olisi tehoa. Jos uudistusten läpivieminen edellyttää paljon lainsäädäntötyötä tai toimeenpanemista eri tasoilla, ne epäonnistuvat todennäköisemmin. Tehokkaita uudistuksia ovat siis sellaiset, jotka voi toimeenpanna valtionhallinnon tasolla.

Kolmantena Borg kehottaa muistamaan taloustieteen nobelisti John Maynard Keynesin, jota pidetään modernin makrotaloustieteen isänä. Borgin mielestä rakenteelliset uudistukset on helpompi viedä läpi, jos samaan aikaan harjoitetaan rahapolitiikkaa, jolla valuuttakurssia heikennetään.

Borg muistuttaa myös, että uudistuksissa on pidettävä mielessä oikeudenmukaisuus. Tulonjakovaikutukset on hänen mielestään otettava huomioon rakenteellisten uudistusten palettia valitessa.

Ruotsin maltillista kokoomusta edustava Anders Borg on ekonomisti, joka toimi Ruotsin valtiovarainministerinä vuosina 2006–2014.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)