Suomen kehitys saksalaisesta yhdysvaltalaiseksi huolestuttaa pankkiekonomistia

Globalisaation hyöty näyttää riippuvan maan kilpailukyvystä, arvioi Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

  • LKS 20151018 - LKS 20150902 Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju Nordean talousennusteinfossa Helsingissä 2. syyskuuta 2015. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

    Aki Kangasharju

    ()

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju kertoo tuoreessa blogissaan amerikkalaistutkimuksesta, jonka mukaan USA:ssa teollisuuden työntekijät ovat kärsineet Kiinan noususta aiemmin ajateltua pidempään.

– Onneksi tulos ei ole yleistettävissä kaikkiin länsimaihin, sillä globalisaation hyöty näyttää riippuvan maan kilpailukyvystä, Kangasharju kirjoittaa.

Hän viittaa tuoreeseen eurooppalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan Saksan teollisuustyöntekijät ovat hyötyneet rajojen avautumisesta niin Itä-Eurooppaan kuin Kiinaankin.

Kangasharjun mukaan ero tutkimusten tuloksissa selittyy kilpailukyvyllä, josta Yhdysvalloissa kilpailukyvystä ei ole pidetty samalla tavalla kiinni kuin Saksassa.

Hän pitää Suomen kehitystä tässä suhteessa huolestuttavana. Suomi on muuttunut saksalaistyylisestä ylijäämäisen ulkomaankaupan maasta yhä enemmän yhdysvaltalaiseksi maaksi, jossa globalisaatiosta koituu kustannuksia.

– Suomen on parannettava kilpailukykyään suhteessa muihin maihin, jotta koko työväestön osaamisjakaumalle löytyy kysyntää. Tarvitsemme ylijäämäistä vaihtotasetta myös ikääntymisen, öljyn hinnan palautumisen että investointien käynnistymisen tuomiin kustannuksiin, Kangasharju painottaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.