Verkkouutiset

Vanhempiensa luona asunut lähiöpoika oikeudessa pörssin romauttamisesta

Nuorehkoa brittimiestä epäillään New Yorkin pörssin romahduttamisesta hyötymistarkoituksessa vuonna 2010.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toukokuussa vuonna 2010 New Yorkin pörssin pääindeksi romahti yllättäen muutamassa minuutissa lähes yhdeksän prosenttia, mutta palautui pian ennalleen.

Vuosien tutkimusten jälkeen kurssinotkahduksesta epäillään 36-vuotiasta brittiläistä Navinder Singh Saraota. Hän teki kauppoja omassa huoneessaan vanhempiensa talossa Lontoon lähiössä.

Britanniassa on nyt käynnissä oikeudenkäynti, jossa Yhdysvaltain oikeusministeriö vaatii hänen luovuttamistaan Yhdysvaltoihin.

Keskiviikkona oikeus määräsi hänelle yli 5 miljoonan punnan takuut. Ehtoina on lisäksi, että hänen pitää asua ja olla yötä kotonaan vanhempiensa talossa eikä hän saa käyttää internetiä. Oikeudenkäynti jatkuu toukokuun 26. päivä.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttävät Saraota muun muassa raaka-ainemarkkinoilla tehdystä petoksesta, markkinamanipulaatiosta ja huijauksesta.

Saraon väitetään lähettäneen suuret määrät osto- ja myyntimääräyksiä, jotka peruuntuivat automaattisesti markkinahinnan lähestyessä Saraon asettamaa kynnyshintaa. Samalla hän hyödynsi aiheuttamiaan hintaliikkeitä.

Tällainen toiminta on kiellettyä, sillä myynti- tai ostotoimeksiantojen pitää olla aitoja.

Chicagon johdannaispörssi huomasi Saraon kaupankäynnin jo vuonna 2009 ja otti hänen välittäjäänsä yhteyttä. Sarao kertoi välittäjälleen soittaneensa Chicagon pörssiin ja käskeneensä heidän suudella hänen takapuoltaan.

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan Sarao ansaitsi operaatioillaan 40 miljoonaa dollaria vuosina 2010–2014.

Hänen asianajajansa mukaan pidätys ja syytökset ovat tulleet Saraolle kuin salama kirkkaalta taivaalta.

(BBC, HS)

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)