Verkkouutiset

Energiateollisuus: Investointiedellytyksiä pitäisi parantaa, eikä heikentää niitä byrokratialla

Työ- ja elinkeinoministeriön muutosesitys uusiutuvan energian tukiin vaarantaa metsäenergian käytön lisäystavoitteet, toteaa Energiateollisuus ry.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Samalla lisättäisiin huomattavasti byrokratiaa, jota hallitus muuten on pyrkinyt vähentämään. Energiateollisuus tulee omassa lausunnossaan esittämään, että tämänkaltaisia rajauksia ei tehdä, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Hallitus on päättänyt alentaa turpeen veroa ja korottaa metsähakkeen tukea, jotta kotimaiset polttoaineet olisivat kilpailukykyisiä fossiilisiin tuontipolttoaineisiin, erityisesti kivihiileen verrattuna.

– Tämä on erinomainen asia. Jos samalla kuitenkin luodaan uutta sääntelyä siihen, millainen metsähake tukea voi saada ja kuinka paljon, romutetaan samalla alkuperäinen tavoite. Arviomme mukaan esitys voi hyvinkin johtaa siihen, että metsähakkeen käyttö vähentyy nykyisestään ja vastaavasti muun muassa kivihiilen käyttö vain kasvaa, Naukkarinen toteaa.

TEM:n esityksen mukaan muista kuin ensiharvennuskohteista saatava pienikokoinen puu ja muu runkopuu saisi alennettua tukea.

– Metsähakkeen merkittävin kasvupotentiaali on nimenomaan pienpuussa. Metsiimme on jo nyt kertynyt runsaasti energiapuuksi sopivaa puuta, jonka korjuu parantaisi metsien kasvua ja tuottaisi energiapuuta. Nyt tämän energiapuun tukia merkittävästi alennettaisiin, Naukkarinen harmittelee.

Toteutuessaan esitys edellyttäisi merkittäviä muutoksia ja lisäkustannuksia energiapuun korjuussa ja toimitusketjussa.

– Yrityksillämme on noin kahden miljardin euron investoinnit tulossa päätöksentekovaiheeseen vielä tämän vuosikymmenen aikana. Hallituksen tulisi parantaa investointiedellytyksiä, eikä heikentää niitä, Naukkarinen huomauttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)