Verkkouutiset

”Järjetön byrokratia muutaman puukuution tähden”

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusjärjestö MTK:n mielestä hallituksen esityksessä uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotueksi ammutaan tykillä kärpästä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Tuen kohdentaminen vain tiettyihin energiapuujakeisiin tai leimikkotyyppeihin aiheuttaisi raskaan seuranta- ja raportointimenettelyn lisäkustannuksineen sekä suuria uhkia puumarkkinoiden toimivuudelle, MTK toteaa kannanotossaan.

MTK:n mukaan nyt ollaan puuhaamassa ”järjetöntä byrokratiaa muutaman puukuution tähden”.

– Tuen piiristä pois rajattava puumäärä, joka hallituksen esityksen mukaan ”uhkaa teollisuuden investointeja ja koko sektorin tulevaisuutta” sekä johtaa massiiviseen byrokratiaan on vain 0,5 miljoonaa kuutiometriä vuodessa, siis vain 1,5 prosenttia vuoden 2013 kuitupuuhakkuiden määrästä.

– Vertailun vuoksi: kasvukaudella vastaava puumäärä kasvaa metsissämme parissa tunnissa, MTK huomauttaa.

Järjestö muistuttaa, että Suomen metsävarat mahdollistavat kestävien hakkuiden nostamisen noin 20 miljoonalla kuutiometrillä vuodessa.

– Pelkästään 2000-luvulla metsiin on kerääntynyt varovaisesti arvioiden 180 miljoonan kuutiometrin hakkuusäästöt. Mistään puupulasta on todellakin turha puhua ja sen varalta lakia säätää, MTK toteaa.

Energiateollisuus samoilla linjoilla

Myös Energiateollisuus ry:n mielestä hallituksen esitys jakaa metsähakkeen tuki kahteen luokkaan on ristiriidassa metsähakkeen käytön lisäämistavoitteen sekä byrokratian ja hallinnollisen taakan vähentämistavoitteiden kanssa.

– Lausuntokierroksella se sai murskakritiikin. Ihmettelemme hallituksen kiirettä viedä esitystä kovalla kiireellä eteenpäin, vaikka sen sisältö on monin tavoin ongelmallinen, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Hallitus on perustellut päätöstään jakaa tuki kahteen luokkaan metsäteollisuuden huolella ainespuun saatavuudesta. Naukkarisen mukaan eri selvitykset osoittavat, että puuta riittää niin teollisuus- kuin energiakäyttöön.

– Pidämme esitettyä huolta aiheettomana ja tehtyä esitystä kohtuuttoman järeänä, liioiteltuna varotoimenpiteenä, etenkin ottaen huomioon muut metsänkäytölle asetetut tavoitteet. Vaarana onkin, että hyödyntämätöntä puuta jää nyt kasvavassa määrin metsään, hän sanoo tiedotteessaan.

Energiateollisuuden arvion mukaan esitetty rajaus voisi pahimmillaan laskea metsähakkeen käyttöä sähköntuotannossa jopa nykytasolta.

– Uusi menettely toisi mukanaan lisäbyrokratiaa ja kustannuksia ja heikentäisi näin hakkeen kilpailukykyä. Joka tapauksessa rajaus toisi tullessaan epävarmuutta koko metsäenergiaketjuun, koskien kaikkia puukaupassa, -korjuussa, haketuksessa ja kuljetustoiminnassa toimivia tahoja, Naukkarinen sanoo.

Lue myös: Hallitus pienentää hakkeen tukea tukkileimikoille

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)