Verkkouutiset

MTK: Kannattavuuden heikkeneminen voi johtaa maatilojen rajuun alasajoon

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n mukaan maataloustuotannon jatkuva kannattavuuden heikkeneminen voi äärimmillään johtaa maatilojen rajuun alasajoon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

− Heikko kannattavuus on ollut tilojen ongelma jo vuosia. Tilakokoja on kasvatettu, tuotantoa on tehostettu ja menoja karsittu, mutta maatalousyrittäjien tulotaso ei ole lähtenyt nousuun. Valtiolta ja päättäjiltä vaaditaan nyt konkreettisia toimenpiteitä, jotta maatilojen ahdinkoa voidaan lievittää ja tilojen alasajo pysäyttää. Nyt tarvitaan päättäjiltä vastuullista politiikkaa, vaatii MTK:n 2. puheenjohtaja Mauno Ylinen.

Hänen mukaansa tuotantopanosten hinnat ovat nousseet, mutta maatalouden tuottajahinnat eivät ole nousseet lähellekään tuotantokustannusten kasvun edellyttämää vauhtia.

¬− Tämän lisäksi maatalouden tukia on leikattu. Uusi tukijärjestelmä astui voimaan tämän vuoden alusta ja sen käyttöönotto aiheuttaa merkittäviä tukimaksatusten viivästymisiä, muistuttaa Ylinen.

Niin ikään vaikean maataloustuotteiden markkinatilanteen lisäksi suomalaisen ruoantuotannon kannattavuutta on entisestään heikentänyt Venäjän elintarviketuontikielto. Tuontikiellosta kärsivät muun muassa maidon, sianlihan ja perunan tuottajat.

− Piste i:n päälle ovat hallinnon toimista aiheutuvat perusteettomat lisäkustannukset viljelijälle. Vaikeassa taloustilanteessa maatilat eivät niitä enää kestä, varoittaa Ylinen.

Ylisen mukaan myöskään ruoan hinta elintarvikeketjussa ei jakaudu tasaisesti.

– Kauppa rohmuaa vieläkin yhä suuremman osan. Ruoantuottajankin pitää saada osansa, jolla voi tulla toimeen, hän vaatii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)