Verkkouutiset

MTK: Suomen energiapolitiikka kaipaa ratkaisuja

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen on ryhdistäydyttävä energiapolitiikassa, sillä halpa kivihiili ja hapuileva politiikka kaatavat energiayrittäjiä, vaatii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Hallitusohjelman positiiviset, kauaskantoiset tavoitteet lämmittivät hetken, mutta kylmä totuus näkyy tilastoissa. Metsähakkeen käyttö vähenee ja maatilojen energiainvestoinnit junnaavat paikoillaan, sanoi Juha Marttila MTK-Kaakkois-Suomen syyskokouksessa Lappeenrannassa.

Hänen mukaansa metsänomistajat tarjoavat runsaasti energiapuuta. Lisäksi alan pienyritykset ovat investoineet runsaasti energiapuun korjuukalustoon.

– Hakkeen kysynnän väheneminen on kuitenkin ajamassa yrityksiä konkurssiin. Koneyrittäjien tuoreen selvityksen mukaan hakeyrittäjät ovat lopettaneet investoinnit kokonaan toimintaympäristön muutoksen seurauksena. Tilanteen jatkuessa koneyrittäjiä poistuu markkinoilta.

Myös valtion aikaisemmin tukemat investoinnit realisoidaan ulkomaille kotimaisen kysynnän puuttuessa.

– Pahimmassa tapauksessa alaa uhkaa vakuusarvojen romahtaminen ja rahoituskriisin leviäminen myös muille toimialoille. Hyvä hallitusohjelma kääntyy kohta itseään vastaan, kun alan toimijat käytännön tasolla kokevat vain jatkuvia takaiskuja, totesi Marttila.

Biolämmitys- ja CHP-laitosten investointeja ei tällä hetkellä tehdä. Puun energiakäyttöä haittaavat myös byrokraattiset esteet, jotka näkyvät metsähakkeen sähkön tuotantotuissa, hän luetteli.

– Puun energiakäytön vauhdittaminen edellyttääkin johdonmukaisia ja kannustavia politiikkatoimia toimialan kilpailukyvyn kohentamiseksi – ei lisääntyvää byrokratiaa tuotantoketjuihin. Hallituksen on huolehdittava suomalaisen energiantuotannon selkärangan eli yhdistetyn sähkön- ja lämmön tuotannon kilpailukyvystä markkinoilla, sanoi Marttila.

Hänen mukaansa energiapoliittisessa päätöksenteossa maatilojen merkitystä ei pidä sivuuttaa. Suomalainen maatalous voi olla energiaomavarainen vuoteen 2030 mennessä.

– Suomen tulisi ottaa mallia muista Euroopan maista, joissa yleistynyt tuulivoimantuotanto ja erityisen vahvasti kasvussa oleva hajautettu aurinkoenergiantuotanto edesauttavat energiaomavaraisuutta. Tällä hetkellä suomalainen maataloustuottaja kärsii kuitenkin epäedullisesta kilpailutilanteesta verrattuna eurooppalaiseen tuottajaan, joka hyötyy anteliaista sähköntuotannon tuista, sanoi Marttila.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)