Verkkouutiset

Maataloustuottajat Brysseliin vaatimaan hyvitystä Venäjän tuontikiellon vaikutuksista: ”Tämä ei voi jatkua näin”

Tuhansia EU-maiden maanviljelijöitä traktoreineen osoittaa mieltään Brysselissä ensi maanantaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Samaan aikaan maatalousministerien kokouksen kanssa järjestettävässä mielenosoituksessa EU:lta vaaditaan toimia Venäjän elintarviketuontikiellon johdosta syntyneen odottamattoman ja vaikean markkinatilanteen helpottamiseksi.

Suomesta mielenosoitukseen lähtee parinkymmenen viljelijän joukko.

Maataloustuottajajärjestö MTK toteaa, että Venäjän elintarviketuontikielto on sekoittanut EU:n elintarvikemarkkinat ja ajanut viljelijöitä lopettamaan tuotantonsa Suomessa ja muualla Euroopassa.

– Suomen maatalous on ollut suurimpia menettäjiä. Venäjän tuontikiellon johdosta maataloutemme tuloista on vuodessa sulanut 400 miljoonaa euroa, MTK sanoo tiedotteessaan.

Tuottajajärjestön mukaan kauppa on hyödyntänyt tilannetta häikäilemättömästi kutistaen maatilojen tuloja entisestään.

– Tuottajahintojen halpuuttaminen on viime kuukausina ajanut viljelijöitä barrikadeille kauppaketjuja vastaan ympäri Eurooppaa.

Brysselin mielenosoituksella tuottajat vaativat, että EU kompensoi Venäjän tuontikiellon vaikutukset niille tuottajille, jotka siitä ovat eniten kärsineet.

Tuottajat vaativat myös, että EU-elimet etsivät markkinahäiriötä vakauttavia keinoja ja ottavat kaupan toiminnan tarkempaan syyniin. Tuottajilta kaikkialla Euroopassa puuttuvat riittävät aseet kauppaketjujen ylivaltaa vastaan.

− Haluamme olla viemässä viestiä, että suomalaiset maataloustuottajat ovat Venäjän tuontikiellon suurimpia kärsijöitä. EU-päättäjien täytyy nyt kantaa vastuunsa päätöksiensä seurauksista. Tilanne suomalaisessa maataloudessa ja muualla Euroopassa on nyt erittäin vaikea. Tällä menolla suomalainen ruoantuotanto on vaarassa loppua, sanoo MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila.

Hän sanoo, että ruuan kuluttajahinnan lasku ja terve kilpailu markkinoilla ovat sinällään tervetulleita, mutta tuottajan osuutta ruuan hinnasta on voitava kasvattaa tavalla tai toisella.

– Nyt alennukset revitään tuottajan selkänahasta. Useilla maatiloilla eletään velaksi ja harkitaan lopettamista. Tämä ei voi enää jatkua näin. Aiomme syksyn aikana ryhtyä näkyviin järjestöllisiin toimiin myös Suomessa, Lunttila jatkaa.

Mielenosoituksen järjestää eurooppalaisten maataloustuottaja- ja osuustoimintajärjestöjen keskusjärjestö COPA-COGECA.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)