Verkkouutiset

Poliittisen epävarmuuden arvioidaan hidastaneen kansainvälisen kaupan kasvua

Maailmanpankki tuoreen raportin mukaan kansainvälisen kaupan kasvu pysyi viime vuonna hitaana jo viidettä vuotta peräjälkeen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälinen kauppa oli Maailmanpankin raportin mukaan viime vuonna heikoimmillaan vuosien 2008–2009 finanssikriisin jälkeen. Palvelujen kauppa toipui hiukan edellisvuoden notkahduksesta, mutta tavarakaupan kasvu hidastui selvästi.

– Poliittinen epävarmuus Euroopassa ja Yhdysvalloissa vaikutti negatiivisesti kauppaan vähentämällä globaalia kasvua kokonaisuudessaan, arvioivat raportin kirjoittaneet Maailmanpankin ekonomistit Cristina Constantinescu, Aaditya Mattoo ja Michele Ruta.

Ennakkotietojen mukaan kansainvälinen tavarakauppa kasvoi viime vuonna vain hieman yli prosentin, kun kasvua oli kaksi prosenttia toissa vuonna ja 2,7 prosenttia vuonna 2014.

Maailmanpankin raportissa arvioidaan, että kaupan heikko kasvu viime vuonna johtui pääasiassa talouspoliittisen epävarmuuden kasvusta. Kasvu hidastui epävarmuuden takia arviolta 0,6 prosenttiyksikköä, kun mikä teki kolme neljäsosaa koko hidastumisesta.

Raportin kirjoittajat muistuttavat, että epävarmassa ympäristössä yritykset saattavat viivyttää investointejaan sekä vientipäätöksiään ja kuluttajat voivat vähentää menojaan. Lisäksi uhka kauppasopimusten purkamisesta saattaa vahingoittaa kauppaa lisäämällä poliittista epävarmuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)