Verkkouutiset

Uusiutuva energia ja superverkko toimisivat myös Venäjällä ja Keski-Aasiassa

Täysin uusiutuva energiajärjestelmä olisi suomalaistutkijoiden mukaan mahdollinen ja taloudellisesti kilpailukykyinen Venäjällä ja Keski-Aasiassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijat ovat mallintaneet uusiutuvan energiajärjestelmän Venäjälle ja Keski-Aasialle. Tulosten mukaan uusiutuva energia olisi edullisin vaihtoehto ja voisi tehdä Venäjästä erittäin energiakilpailukykyisen alueen vuonna 2030.

Tutkimuksen mukaan sataprosenttisesti uusiutuva energiajärjestelmä Venäjän alueella tulisi 50 prosenttia edullisemmaksi kuin uusimpaan eurooppalaiseen ydinvoimaan tai hiilidioksidin talteenottoon ja varastointiin perustuva vaihtoehto.

Tutkimuksessa uusiutuva energia kattoi ainoastaan sähkön kulutuksen ja teollisuuden maakaasun käytön, ei liikennettä tai lämmitystä.

– Käsittääksemme tämä on ensimmäinen kerta, kun Venäjälle ja Keski-Aasialle on tehty täysin uusiutuvaan energiaan perustuva mallinnus. Se osoittaa, että Venäjästä voi tulla yksi maailman energiakilpailukykyisimmistä alueista, kertoo professori Christian Breyer yliopiston tiedotteessa.

Siirtyminen täysin uusiutuvaan energiaan olisi Venäjällä ja Keski-Aasiassa mahdollista, koska alueella on paljon erilaisia uusiutuvan energian lähteitä, jotka voitaisiin yhdistää niin sanottuun Super Grid -sähköverkkoon.

Myös Euroopan parlamentissa on pohdittu tällaisen suurjännitteiseen tasavirtatekniikkaan perustuvan superverkon rakentamista. Kokoomusmeppi Sirpa Pietikäisen verkkosivujen mukaan parlamentissa kokoontuu pieni ja epävirallinen ryhmä meppejä, jotka ovat vakuuttuneet uusiutuvasta energiasta ja superverkon mahdollisuuksista.

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa mallinnetussa uusiutuvan energian järjestelmässä tuulivoiman osuus olisi vähän yli puolet ja aurinkovoiman noin 20 prosenttia. Loppu koostuisi vesi- ja bioenergiasta yhdistettynä sähköenergialla valmistettuun synteettiseen maakaasuun, pumppuvesivarastoihin ja akkuihin.

Tutkimusalueeseen kuuluivat Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan sekä Armenia, Azerbaidzhan, Georgia, Kirgisia ja Tadzhikistan. Nämä maat ovat tällä hetkellä riippuvaisia ydinvoimasta ja fossiilisista energialähteistä.

Tutkimuksen mukaan energiasektoreiden yhdistäminen laskee sähkön hintaa 20 prosenttia. Mitä enemmän uusiutuvan energian tuotanto kasvaa, sitä enemmän sitä voidaan käyttää joustavasti eri sektoreilla, kuten lämmityksessä, liikenteessä ja teollisuudessa. Tällöin tarve energian varastoinnille vähenee, mikä alentaa energian hintaa.

Tutkimus tehtiin osana Neo-Carbon Energy -tutkimushanketta, joka on yliopiston mukaan jo aiemmin osoittanut uusiutuvan energiajärjestelmän taloudellisuuden myös Koillis- ja Kaakkois-Aasiassa, Etelä-Amerikassa sekä Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)