Verkkouutiset

Luomutuotannon valvonnalle tulossa oma laki

Luomutuotannon valvontaan ehdotetaan ensi kertaa omaa lakiaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan lain yhtenä tarkoituksena on turvata luomutuotannon edellytykset ja kasvu Suomessa säätämällä selkeästi tuotannon valvontajärjestelmästä.

Hallitus esittää, että valvonta säilytettäisiin nykyisten valvontaviranomaisten tehtävänä.

– Nykyinen viranomaisten hoitama luomuvalvonta on kustannustehokasta ja luotettavaa. Viranomaisjärjestelmässä myös toimijoille tulevat valvontamaksut säilyvät kohtuullisina, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.).

Lisäksi ehdotuksessa selkeytetään markkinavalvontaan sovellettavaa lainsäädäntöä sekä rangaistus- ja pakkokeinosäännöksiä. Rangaistus- ja pakkokeinosäännösten kirjaaminen luomulakiin ei muuta valvonnan keinoja.

Luomutuotannon säännöt ovat samat kaikissa EU-maissa, ja kansallisesti liikkumavara niissä on erittäin pieni. EU:n komissio on juuri antanut ehdotuksen luomulainsäädännön kokonaisuudistuksesta, jonka käsittely kestää useita vuosia.

Ministeriön mukaan kansallisesti on kuitenkin tarve antaa uusi laki luomutuotannon valvonnasta, sillä EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen ja perustuslain muuttamisen myötä on pitänyt uudistaa monia kansallisia lakeja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)