Verkkouutiset

LM: Lupabyrokratian takana 3 miljardin investoinnit

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kyselytutkimuksen mukaan kevyemmällä lupabyrokratialla maahamme saataisiin tuhansia työpaikkoja, kertoo Lännen Media.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EK:n mukaan viranomaisten lupapäätöstä odottavien investointien kokonaisarvo oli Suomessa viime vuonna noin 2,9 miljardia euroa. Lupajonoissa on yritysten mukaan jumissa 14 000 uutta työpaikkaa.

Edellisen kerran EK selvitti asiaa vuonna 2014, jolloin vastaavaksi luvuksi tuli 3,6 miljardia euroa.

Pitkät käsittelyajat jarruttavat yritysten mielestä investointien etenemistä. Valtion ympäristölupahakemusten keskimääräinen käsittelyaika on ollut aluehallintovirastoissa puolitoista vuotta, tarkalleen 17,2 kuukautta.

Lupaprosessi ja valitukset voivat nielaista yli kolme vuotta. Byrokratian hitaus voi pahimmillaan johtaa siihen, että osa kolmen miljardin investointijonosta jää kokonaan toteutumatta.

– Voimakkaassa talouden turbulenssissa elävät yritysjohtajat ja yrittäjät kokevat valitusprosessit raskaiksi. Kun ympäristölupaa ensin odotetaan 17 kuukautta ja kun joku sitten valittaa siitä, lupaprosessi pitkittyy vuosien mittaiseksi. Investoinnille saattoi olla aito tarve, mutta se saattoi jo mennä ohi, EK:n johtava asiantuntija Jari Huovinen kuvailee muun muassa Turun Sanomien julkaisemassa jutussa.

Kyselyyn vastasi 403 yritystä, joista 158:lla oli omakohtaista kokemusta lupajärjestelmästä. Tulokset ovat yleistettävissä yli kymmenen hengen yrityksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)