Verkkouutiset

Kuluttajien hurjan optimismin taustalla ekonomistin mielestä uutisointi ja ennustukset

Kuluttajien odotukset ovat Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan nousseet voimakkaasti, kun talouden uutisointi, työllisyysluvut ja ennusteet ovat muuttuneet myönteisemmiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamus pysyi edelleen huhtikuussa vahvana. Yli puolet kuluttajista uskoi Suomen taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana, kun vain joka kymmenes arvioi talouden huononevan.

– Odotukset Suomen talouden tilasta olivat jo aiemmin nousseet voimakkaasti, kun yleinen uutisointi Suomen taloudesta on muuttunut positiivisemmaksi työllisyyden kohentuessa hiukan ja ennustajien muuttaessa ennusteitaan positiivisemmaksi, arvioi Pasi Kuoppamäki.

Hän muistuttaa myös, että totuttuun tapaan suomalaiset ovat selvästi EU-maiden keskiarvoa optimistisempia taloudellisen tulevaisuuden suhteen.

Oman taloutensa kohentumiseen luotti huhtikuussa kuluttajista 28 prosenttia, ja vain 10 prosenttia pelkäsi taloutensa huononevan.

Kuoppamäen mukaan kuluttajien hurja optimismi kuukaudesta toiseen ja kohtuullisen hyvät luvut vähittäiskaupankin puolella viittaavat yksityisen kulutuksen kasvun jatkumiseen tänä vuonna. Hän kuitenkin muistuttaa ostovoiman kasvun hidastuvan kuluvana vuonna.

– Palkat eivät juuri nouse kilpailukykysopimuksen myötä ja kiihtyvä inflaatio syö valtaosan ostovoiman kasvusta, hän varoittaa.

Tilanne voi hänen mielestään kuitenkin kohentua ensi vuonna talouskasvun ansiosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)