Verkkouutiset

”Putinin kupla on puhjennut”

Talousnobelisti Paul Krugmanin mukaan Venäjän hallinnon korruptio pahentaa maan talousvaikeuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

”Machoilu onkin huonoa talouspolitiikkaa”, taloustieteilijä Paul Krugman kirjoittaa New York Timesin mielipidekirjoituksessaan.

Krugman käsittelee kirjoituksessaan ruplan ennätyksellisen romahduksen ja öljyn hinnan laskun aiheuttamaa talouskriisiä.

Krugmanin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putinilla ei ole koskaan ollut riittäviä resursseja rehvastelevan ulkopolitiikkansa tueksi.

”Venäjän talous on suurin piirtein samankokoinen kun Brasilian. Kuten nyt näemme, on se myös erittäin altis rahoituskriiseille. Tämä haavoittuvaisuus johtuu paljolti siitä, millainen Putinin hallinto on”, Krugman toteaa.

Hänen mukaansa kaikki viittaa siihen, että Venäjällä ollaan matkalla pahaan lamaan.

Venäjä on syöksykierteessä

Venäjän vaikeuksien takana on Krugmanin mukaan ennen kaikkea öljyn maailmanmarkkinahinnan merkittävä lasku.

”Venäjällä ei ole juuri muuta, mitä muualla maailmassa haluttaisiin”, hän muistuttaa.

”Venäjän vaikeudet eivät kuitenkaan ole oikeassa suhteessa talousshokin laajuuteen. Vaikka öljyn hinta onkin sukeltanut, on rupla sukeltanut vielä enemmän”, Krugman toteaa.

Hänen mukaansa kyse on useita kertoja lähihistoriassa toistuneesta valuuttakriisikuviosta, jonka taustalla on ennen kaikkea yksityisen sektorin velkaantuminen ulkomaille.

Ulkomaisessa valuutassa olevat lainat ja öljyvetoisen talouden yskiminen ovat Krugmanin mukaan hankala yhdistelmä.

”Tällaisessa tilanteessa shokki, kuten viennin väheneminen, voi aloittaa syöksykierteen. Kun valtion valuutan arvo laskee, romahtavat paikallisten yritysten taseet – niiden varat ovat ruplissa, mutta velat dollareissa tai euroissa”, Krugman kirjoittaa.

”Tämä puolestaan aiheuttaa vakavaa vahinkoa kotimaan taloudelle vähentämällä markkinoiden luottamusta ja heikentämällä valuuttaa entisestään”, hän jatkaa.

Krugmanin mukaan Venäjä on kuitenkin poikkeus maista, joissa tällaisista vaikeuksista tavallisesti kärsitään. Yleensä vastaava velkatilanne kuuluu alijäämäisten kauppataseiden maihin. Venäjä on kuitenkin nauttinut pitkään ylijäämäisestä kauppataseesta öljynvientinsä ansiosta.

”Miksi Venäjä on sitten lainannut niin paljon, ja mihin kaikki rahat päätyivät”, Krugman kysyy.

Hänen mukaansa vastaus löytyy esimerkiksi Lontoon arvostetulta Mayfairin asuinalueelta, joka on pullollaan venäläisten oligarkkien omistamia luksusasuntoja.

”Venäjän eliitti on haalinut omaisuutta ulkomailta. Luksusasunnot ovat vain tämän kaikkein näkyvin puoli.”

Krugmanin mukaan Venäjän talous on täysi kleptokratia, jossa Putinin lähipiiri on voinut jo vuosikausia haalia itselleen valtavia määriä varoja.

”Kaikki näytti toimivan siihen asti, kun öljyn hinta pysyi korkealla. Nyt kupla on puhjennut ja Putinin hallintoa ylläpitänyt korruptio on ajanut Venäjän ahtaalle.”

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)