Verkkouutiset

Kreikkalaisten rahat katoavat Bulgariaan – miljardeja euroja

Kaikki 45 miljardia tileiltä Kreikassa nostettua euroa eivät ole kadonneet patjojen alle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Bulgarialaiset nimittäin kiittävät Kreikan kriisiä. Spiegel Online kertoo, miten kreikkalaisille on tehty helpoksi rahojensa siirtäminen bulgarialaispankkien tileille huolimatta valuuttakontrolleista. Naapurimaan tilit kiinnostavat, koska kreikkalaiset eivät luota, että kotimaisissa pankeissa säästöt pysyisivät turvassa.

Tarkkaa tietoa ei ole siitä, kuinka moni kreikkalainen on avannut tilin Bulgariaan, mutta viime kuukausien aikana kreikkalaisten tileiltä on nostettu yhteensä noin 45 miljardia euroa.

Lehden haastatteleman Sofiassa sijaitsevan Markkinatalouden instituutin Krasen Stanchev arvioi, että ainakin 60 000 kreikkalaista on avannut tilin bulgarialaisesta pankista. Sen sijaan hän arvioi, että yritykset ovat Kreikan talouskriisin aikana investoineet 4,5–5 miljardia euroa Bulgariaan.

Spiegel Onlinen mukaan bulgarialaispankit ovat tehneet helpoksi tilin avaamisen kreikkalaisille. Se onnistuu muutamassa tunnissa ja pankkipalvelut ovat sen jälkeen netin tai älypuhelinten välityksellä käytössä. Vaikka tarkoista luvuista ei ole tietoa, pankeista kerrotaan, että he ovat jatkuvasti tekemisissä kreikkalaisasiakkaiden kanssa.

Osa kreikkalaisista on siirtänyt rahojaan ajoissa tileiltä ulkomaille. Nyt rajoitukset tekevät siitä hieman vaikeampaa. Tällä hetkellä kreikkalaiset saavat nostaa tileiltä vain 420 euroa viikossa. Ulkomaanmatkalle saa viedä mukanaan 2000 euroa.

Yrityksille ulkomaantilit ovat pelastus. Nimettömänä pysyttelevä yrittäjä kertoo Spiegel Onlinelle, että bulgarialainen tili on pelastanut hänet, kun maksut ulkomaille voi suorittaa bulgarialaisen tilin kautta. Muuten pitäisi hakea lupaa ulkomaantransaktioille, ja se on ”hidasta, byrokraattista eikä useinkaan tuota tulosta”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)