Verkkouutiset

Komissiolta ymmärrystä Suomen velkatilanteelle

Euroopan komissio osoittaa ymmärrystä Suomen julkisen talouden velkatilanteelle maakohtaisissa talouspoliittisissa suosituksissaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Komissio toteaa Suomen julkisen velan osalta, että tuottavuutta ja työvoiman tarjontaa lisäävien rakenneuudistusten nopea hyväksyminen ja toteuttaminen on olennaista, jotta keskipitkän aikavälin kasvunäkymät ja julkisen talouden kestävyys paranisivat.

EU:n ja euroalueen talous on komission mukaan osoittautunut kestäväksi. Kasvua jarruttavia ongelmia kuitenkin riittää, kuten hidas tuottavuuden kasvu, talouskriisin seuraukset ja myös sitkeästi jatkuva eriarvoisuus sekä lähinnä ulkoisista tekijöistä johtuva epävarmuus.

Jäsenvaltioiden olisi pyrittävä kohti keskeisiä, Euroopan tasolla yhdessä vahvistettuja taloudellisia ja yhteiskunnallisia tavoitteita, joita ovat investointien lisääminen, rakenneuudistusten jatkaminen ja vastuullisen finanssipolitiikan noudattaminen. Euroalueen haasteisiin ja painopisteisiin kiinnitetään erityistä huomiota.

Suomelle komissio suosittaa, että Suomi toteuttaa vuosina 2017 ja 2018 toimia, joilla se harjoittaa finanssipolitiikkaansa vakaus- ja kasvusopimuksen ennaltaehkäisevän osion vaatimusten mukaisesti.

Tämä tarkoittaa julkisen talouden keskipitkän aikavälin tavoitteen saavuttamista vuonna 2018, kun otetaan huomioon sallitut poikkeuksellisiin tapahtumiin liittyvät poikkeamat, rakenneuudistusten toteuttaminen ja investoinnit, joiden perusteella on myönnetty tilapäinen poikkeama.

Niin ikään Suomen pitäisi varmistaa, että hallintouudistus sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannustehokkuuden parantamiseksi hyväksytään ja toteutetaan oikea-aikaisesti.

Komission mielestä Suomen olisi myös edistettävä edelleen palkkojen kytkemistä tuottavuuden kehitykseen kaikilta osin työmarkkinaosapuolten roolia kunnioittaen sekä toteuttaa kohdennettuja aktiivisia työmarkkinapolitiikan toimia vastauksena työllisyys- ja sosiaalipoliittisiin haasteisiin. Työn vastaanottamiseen olisi tarjottava kannustimia ja edistettävä yrittäjyyttä.

Komissio kehottaa Suomen jatkamaan sääntelyn purkua ja vähentää hallinnollista taakkaa kilpailun lisäämiseksi palvelualoilla ja edistääkseen investointeja.

Suomi saa pyytämänsä jouston

Komission mukaan Suomen olisi katsottava, että velkakriteeriä nyt noudatetaan. Suomen osalta todetaan, että tuottavuutta ja työvoiman tarjontaa lisäävien rakenneuudistusten nopea hyväksyminen ja toteuttaminen on olennaista, jotta keskipitkän aikavälin kasvunäkymät ja julkisen talouden kestävyys paranisivat.

Komissio ehdottaa Suomen vuoden 2017 vakausohjelman arvioinnin perusteella, että Suomelle myönnetään sen pyytämä jousto.

Tänään annetut suositukset perustuvat hallitusten, kansallisten parlamenttien, työmarkkinaosapuolten ja muiden sidosryhmien kanssa käytyihin keskusteluihin, kansallisiin ohjelmiin, Eurostatin tietoihin ja komission kevään 2017 talousennusteeseen.

Komissio pyytää nyt EU:n neuvostoa hyväksymään ehdotetun lähestymistavan ja ehdotetut maakohtaiset suositukset.

Jäsenvaltioita kehotetaan noudattamaan suosituksia kaikilta osin ja ilman viiveitä.

EU-maiden ministerit keskustelevat maakohtaisista suosituksista ennen kuin EU:n valtion- ja hallitusten päämiesten on määrä hyväksyä ne.

Tämän jälkeen jäsenvaltioiden tehtävänä on panna suositukset täytäntöön ja ottaa ne huomioon kansallisessa talous- ja finanssipolitiikassaan vuosina 2017 ja 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)