Verkkouutiset

KL: Verottaja koventaa otteitaan – ”uhka ulkomaisille sijoituksille Suomeen”

Verottaja on koventanut otteitaan ja ottanut syyniin yrityskaupoissa vuosikymmeniä käytetyt rakenteet, kertoo Kauppalehti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Verohallinto käsittelee parhaillaan useita kymmeniä rahoitusrakennejärjestelyjä. Verointressi on näissä ”erittäin merkittävä” eli vähintään satoja miljoonia euroja.

Asianajotoimisto DLA Piperin veroasiantuntija Jaakko Klemettilä korostaa lehdessä, että korkeimman hallinto-oikeuden KHO:n tuoreiden päätösten takia sivuliikerakenteiden käyttö verosuunnittelussa on estetty. KHO:n päätösten mukaan osakkeiden hankintalainan korkoa ei voi vähentää suomalaisen sivuliikkeen verotuksessa. Tulkintaa perustellaan osin veronkierrolla.

Veroasiantuntijat uskovat, että veroviranomaiset laajentavat tulkintaansa KHO:n sivuliikepäätöksistä ja näin syntyy tilaa ”kovaotteiselle verotukselle”.

Klemettilän mukaan verottajan seuraava silmätikku ovat pääomasijoittajien hyödyntämät hankintayhtiörakenteet. Verottaja tulkitsee ne veronkierroksi.

Kun pääomasijoittaja ostaa kohdeyhtiön Suomesta holding-yhtiön lainajärjestelyn avulla, se pyrkii vähentämään korkokulunsa. Klemettilän mukaan kuvio on ollut maan tapa kymmeniä vuosia, koska KHO hyväksyi käytännön jo 1980-luvulla.

Klemettilän mukaan verottajan linja herättää yrityksissä ”hämmennystä ja kiukkua”. Verohallinto yrittää järjestelmällisesti vähentää esimerkiksi pääomasijoittajien tavoittelemia veroetuja.

– Ulkomaiset sijoittajat voivat karttaa Suomea verottajan tulkintojen takia. Toimet vaikuttavat Suomen kilpailukykyyn, Klemettilä arvioi.

Käytännössä Verohallinto käyttää harkintavaltaa, joka sivuuttaa vakiintuneita juridisia rakenteita. Se puuttuu holding-rakenteisiin ja käyttää työssä tukenaan KHO:n sivuliikelinjausta.

Castrén & Snellmanin osakas Sari Laaksosen mukaan verokurin kiristymisellä on seurauksensa, koska ulkomaisille sijoittajille Suomi näyttäytyy epävarmana toimintaympäristönä.

Myös asianajotoimisto Boreniuksen veroryhmän vetäjä Janne Juusela ennustaa, että KHO:n ratkaisujen takia veroriitojen määrä paisuu. Hänen mukaansa missään muussa länsimaassa ei yleistä veronkiertosäännöstä sovelleta yhtä laajasti kuin Suomessa.

– Ennakoimattomuus heikentää Suomen asemaa yritystoiminnan sijaintimaana, Juusela sanoo Kauppalehdessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)