Leipuriliitolle sakot kielletyistä hintasuosituksista

Markkinaoikeus on määrännyt Suomen Leipuriliitolle 15 000 euron seuraamusmaksun liiton vuosina 2007–2011 antamista lainvastaisista hintasuosituksista.

  • LKS 20150130 Leipäosastolla Citymarket Päivärannassa Kuopiossa paitettuja ruisleipiä 29. tammikuuta 2015. LEHTIKUVA / REINO PASANEN

    Suositusten tarkoituksena on ollut leipomotuotteiden hintojen korottaminen valtakunnallisesti.

    ()

Markkinaoikeuden päätös on Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) seuraamusmaksuesityksen mukainen, mutta seuraamusmaksu jäi esitettyä alhaisemmaksi.

Markkinaoikeuden päätöksen mukaan muun muassa Leipuriliiton lehdistötiedotteet, jäsenkirjeet ja Leipuri-lehden pääkirjoitukset ovat sisältäneet suosituksia, joiden tarkoituksena on ollut leipomotuotteiden hintojen korottaminen valtakunnallisesti.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan suositukset hintojen korottamisesta kuuluvat luonteeltaan vakavimpiin kilpailunrajoituksiin.

KKV:n mukaan toimialaliiton antamissa kielletyissä hintasuosituksissa on kyse kartelliin rinnastettavasta kilpailijoiden välisestä kielletystä yhteistyöstä.

– Tällaiset suositukset ovat omiaan yhdenmukaistamaan alalla toimivien yhtiöiden hinnoittelua ja kannustamaan hintojen nostamiseen yhtiöiden omasta kustannusrakenteesta riippumatta.

KKV on aiemmin puuttunut esimerkiksi Hiusyrittäjät ry:n ja Kodinkonehuoltojen liiton kilpailulain vastaiseen toimintaan.

Virasto pohtii, valittaako se sakon määrästä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.