Verkkouutiset

Keskuskauppakamari EU-pakotteista: Torjuntavoittoja Suomelle

EU:n uusien Venäjä-pakotteiden suorat vaikutukset Suomeen ovat rajalliset, katsoo Keskuskauppakamari.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Suurin huoli on kuitenkin epävarmuus Venäjän mahdollisista vastatoimista, jotka voivat yhä laajemmin kohdistua myös suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin elintarvikkeista energiaan, sanoo Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.

Useat keskeiset suomalaisyritykset ovat myös jatkossa EU-rajoitusten ulkopuolella. Sen sijaan sotilas- ja kaksikäyttötuotteita koskevat rajoitukset voivat vaikuttaa joihinkin suomalaisiin teknologiatuotteisiin.

– EU:ssa paine sanktioiden tiukentamiseen on kova. Suomen voidaan katsoa saavuttaneen torjuntavoittoja EU-kabineteissa, Vuori luonnehtii.

Öljynporausteknologiaa joutui sanktioiden piiriin, mutta Suomen kannalta tärkeät öljynporauksen tukitoiminnot, kuten jäänmurto ja öljyntorjunta, jäävät vielä pakotteiden ulkopuolelle. Venäjän arktiseen liiketoimintaan ja öljynporaukseen nämä sanktiot kuitenkin nyt iskevät. Se rajoittaa väistämättä myös Suomen liiketoimintamahdollisuuksia.

Vuoren mukaan pankkitoiminnan rajoitukset tuntuvat eri tavoin suomalaisyritysten rahoitusasioiden hoidossa Venäjällä. Rahoitusta vaativien investointihankkeiden hoitaminen vaikeutuu, samoin arkipäiväisen liiketoiminnan maksuliikenteen hoitaminen. Investointituotteita myyvälle Suomelle tämä tuo vaikeuksia.

EU:n henkilöpakotelistalle on tulossa uusia tahoja, joilla on Suomessa liiketoiminnallisia intressejä. Nämä vaikutukset jäävät Vuoren mukaan tapauskohtaisiksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)