Verkkouutiset

Keskuskauppakamari vaatii hallitusohjelman norminpurkulupauksia täytäntöön

Keskuskauppakamari muistuttaa hallitusta, että byrokratian purkamistalkoot ovat kesken, ja moni työllistävä investointi lykkääntyy tai jää tekemättä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamari huomauttaa, että ylisääntelyn purkaminen on keskeinen osa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaa, muistuttaa.

– Hallitus on istunut kaksi vuotta, mutta läpimurtoa kaavoituksen ja lupien sujuvoittamisessa ei ole tapahtunut. Kauppakamarit vaativat hallitusta etenemään lupabyrokratian purkamisessa, toteaa Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Hallitus sitoutuu ohjelmassaan sujuvoittamaan lupa- ja valitusprosessit sekä antamaan niitä koskevan palvelulupauksen. Viranomaisten keskinäisen valitusten määrä on hallitusohjelman mukaan tarkoitus minimoida esimerkiksi ennakkoneuvottelumenettelyllä. Isojen teollisten hankkeiden osalta luvataan ottaa käyttöön lupaprosessien kiirehtimismenettely.

Rakentamisen ja investointien lupien sujuvoittamisessa ei ole kuitenkaan merkittävästi edistytty.

Leena Linnainmaa haluaa palvelulupauksen pikaisesti toteutukseen.

– Hallitusohjelman mukainen konkreettiset määräajat sisältävä palvelulupaus lupa- ja valitusprosesseista olisi oivallinen ratkaisu nykyiseen lupien viivästymiseen. Investointeja janoava kansantalous odottaa paitsi PK-sektorin toiminnan helpottamista, myös suurten investointien lupien kiirehtimistä, hän toteaa.

Linnainmaa kertoo, että kauppakamarit saavat yrityksiltä jatkuvasti viestejä byrokratiasta ja vaihtelevista tulkinnoista.

– Tuoreena esimerkkinä on, helmikuussa toteuttamamme PK-hallitusbarometri, johon vastanneista yli 1100 yrityksestä reilu kahdeksan prosenttia eli runsaat 80 pk-yritystä kertoi investointinsa viivästyneen tai peruuntuneen perusteettomasti viranomaislupiin liittyvien syiden vuoksi vuosina 2016 ja 2017.

Yritykset raportoivat etenkin kaavoituksen, rakennuslupiin ja ympäristölupiin liittyvistä ongelmista. Linnainmaa muistuttaa, että byrokratiaan juuttuneet investointieurot ovat pois talouden kierrosta ja työllisyydestä.

– Ongelma koskee koko Suomea. Useita yli 5 miljoonan euron investointeja raportoitiin viivästyneen sekä Etelä-Savossa, Helsingin seudulla, Kuopiossa, Oulussa, Pohjanmaalla, Tampereella että Turussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)