Keskuskauppakamari vaatii hallitusohjelman norminpurkulupauksia täytäntöön

Keskuskauppakamari muistuttaa hallitusta, että byrokratian purkamistalkoot ovat kesken, ja moni työllistävä investointi lykkääntyy tai jää tekemättä.

  • Leena Linnainmaa

    Leena Linnainmaa.

    ()

Keskuskauppakamari huomauttaa, että ylisääntelyn purkaminen on keskeinen osa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ohjelmaa, muistuttaa.

– Hallitus on istunut kaksi vuotta, mutta läpimurtoa kaavoituksen ja lupien sujuvoittamisessa ei ole tapahtunut. Kauppakamarit vaativat hallitusta etenemään lupabyrokratian purkamisessa, toteaa Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Hallitus sitoutuu ohjelmassaan sujuvoittamaan lupa- ja valitusprosessit sekä antamaan niitä koskevan palvelulupauksen. Viranomaisten keskinäisen valitusten määrä on hallitusohjelman mukaan tarkoitus minimoida esimerkiksi ennakkoneuvottelumenettelyllä. Isojen teollisten hankkeiden osalta luvataan ottaa käyttöön lupaprosessien kiirehtimismenettely.

Rakentamisen ja investointien lupien sujuvoittamisessa ei ole kuitenkaan merkittävästi edistytty.

Leena Linnainmaa haluaa palvelulupauksen pikaisesti toteutukseen.

– Hallitusohjelman mukainen konkreettiset määräajat sisältävä palvelulupaus lupa- ja valitusprosesseista olisi oivallinen ratkaisu nykyiseen lupien viivästymiseen. Investointeja janoava kansantalous odottaa paitsi PK-sektorin toiminnan helpottamista, myös suurten investointien lupien kiirehtimistä, hän toteaa.

Linnainmaa kertoo, että kauppakamarit saavat yrityksiltä jatkuvasti viestejä byrokratiasta ja vaihtelevista tulkinnoista.

– Tuoreena esimerkkinä on, helmikuussa toteuttamamme PK-hallitusbarometri, johon vastanneista yli 1100 yrityksestä reilu kahdeksan prosenttia eli runsaat 80 pk-yritystä kertoi investointinsa viivästyneen tai peruuntuneen perusteettomasti viranomaislupiin liittyvien syiden vuoksi vuosina 2016 ja 2017.

Yritykset raportoivat etenkin kaavoituksen, rakennuslupiin ja ympäristölupiin liittyvistä ongelmista. Linnainmaa muistuttaa, että byrokratiaan juuttuneet investointieurot ovat pois talouden kierrosta ja työllisyydestä.

– Ongelma koskee koko Suomea. Useita yli 5 miljoonan euron investointeja raportoitiin viivästyneen sekä Etelä-Savossa, Helsingin seudulla, Kuopiossa, Oulussa, Pohjanmaalla, Tampereella että Turussa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.