Verkkouutiset

Keskuskauppakamari vaatii pääministeriltä lainvalmistelua koordinoivaa konsernijohtoa

Ministeriöiden yhteistyötä ja samalla lainvalmistelun laatua on parannettava nimeämällä konsernijohto vastaamaan lainvalmistelun koordinoinnista, esittää Keskuskauppakamari.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskuskauppakamarin mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pitäisi esittää konsernijohdon asettamista lainvalmisteluun jo huomenna tiistaina, kun pääministeri antaa ilmoituksen lainvalmistelun laadusta, vaatii Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaa.

Linnainmaa perustelee esitystä sillä, että moni lakihanke liittyy useamman kuin yhden ministeriön toimivaltaan.

– Keskeinen ongelma on, että tieto eri ministeriöiden välillä ei kulje riittävän hyvin ja yhteistyö on ajoittain takkuavaa. Kun yhteinen johto tai koordinaatio puuttuu, aiheuttaa se ongelmia eri hallinnonalojen mahdollisesti ristiriitaisten näkemysten sovittelemisessa samaan lainsäädäntöön, hän sanoo.

– Ongelmana on myös, että poliittisesti vähemmän kiinnostavissa lakihankkeissa yksittäisen virkamiehen valta saattaa kasvaa varsin suureksi, Linnainmaa jatkaa.

Hänen mukaansa tämä näkyy muun muassa siinä, että hallitusohjelmassa sovituista asioista ei pidetä kiinni lainvalmistelussa.

– Hallitusohjelman mukainen byrokratian purku ei etene toivotulla tavalla. Vaikka hallitusohjelmassa irtisanoudutaan ns. Suomi-lisästä EU-direktiivien täytäntöönpanon yhteydessä, lukuisat hankkeet ovat sisältäneet Suomeen kohdistuvaa lisälainsäädäntöä, Linnainmaa huomauttaa.

Linnainmaan mukaan lainvalmistelun ongelmat ovat olleet tiedossa jo pitkään, eikä tilanne ole syntynyt nykyisen hallituksen aikana. Pääministeri Sipilän hallitus otti keväällä 2016 merkittävän askeleen kohti parempaa lainsäädäntöä, kun se asetti itsenäisen ja riippumattoman lainsäädännön arviointineuvoston tarkastelemaan lakihankkeiden vaikutusarviointia.

– Jos lainvalmistelussa havaitaan, että lakihankkeen haitat ovat hyötyjä suuremmat, on parempi puhaltaa peli poikki kuin pitää härkäpäisesti kiinni poliittisista tavoitteista. Nän esimerkiksi hallitus peräytyi paljon kiistelyä aiheuttaneesta verovenosta, jota pidettiin yleisesti varsin epäonnistuneena tapana kerätä lisätuloja valtion kassaan, Linnainmaa sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)