Verkkouutiset

Iso kupla kehittymässä Euroopan kiinteistösektorille – finanssijätti syyttää kokemattomia ranskalaisia

Amerikkalainen finanssijätti Fidelity varoittaa, että euroalueen kiinteistömarkkinoille on syntynyt kupla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Olemme huolissamme kiinteistömarkkinoiden arvokkaimpien kohteiden olosuhteista, jotka saattavat tarkoittaa ongelmia tulevaisuudessa, Fidelity Internationalin kiinteistösijoitusjohtaja Adrian Benedict totesi.

Fidelityn mukaan markkinoille on tullut uusia ostajia, erityisesti yksityisiä sijoittajia, jotka sijoittavat kiinteistöihin rahastojen kautta. Lisäksi henkivakuutusyhtiöt ovat lisänneet sijoituksiaan arvokiinteistöissä.

Fidelity syyttää kuplan syntymisestä kokemattomia ja korkean tuoton perässä juoksevia ranskalaisia yksityissijoittajia, jotka kaatavat rahaa kiinteistörahastoihin. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat parhaat liikekiinteistöt.

Liikekiinteistöjen hinnat ovat kohonneet Fidelityn mukaan selvästiyli vuoden 2007 huipputason muun muassa Berliinissä, Pariisissa, Madridissa ja Zürichissä.

Sijoitusten tuotot ovat supistuneet alle neljään prosenttiin. Kun sijoittajia tulee markkinoille koko ajan lisää, tuotot putoavat niin pieniksi, että ne eivät enää vastaa sijoituskohteen riskiä.

Benedictin mukaan kiinteistöjen hinnat olivat pitkään vakaita euroalueella, mutta nyt markkinoilla on sijoittajia, jotka eivät aivan tunne sijoituskohteen toimintaa. Hänen mukaansa ranskalaiset sijoittajat kuvittelevat, että he voivat irtaantua omistuksistaan joustavasti silloin, kun haluavat.

Vaarana on, että markkinasuhdanteen kääntyessä syntyy myyntiaalto, josta seuraa romahtavat tuotot ja pahimmillaan tilanne, jossa sijoittaja ei pääse omaisuudesta eroon.

Benedict kuitenkin huomauttaa, että sijoituksia ei ole toistaiseksi vivutettu samalla tavalla kuin ennen edellistä finanssikriisiä.

– Mutta olemme yhä enemmän varuillamme; kaikki kuplan merkit ovat olemassa, johon ostajat astuvat omalla riskillään, Benedict totesi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)